Парламентът ще проведе извънредно заседание на 16 юли, за да

...
Парламентът ще проведе извънредно заседание на 16 юли, за да
Коментари Харесай

Депутатите се събират извънредно заради машинното гласуване

Парламентът ще организира изключително съвещание на 16 юли, с цел да подложи на разискване измененията в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласоподаване при провеждането на локални и парламентарни избори.

Депутатите се събират изключително по гледище на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, а причина за това стана провалилият се в петък спор заради липса на кворум. Тогава в зала не се записаха народните представители от двете най-големи опозиционни партии – Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които са твърдо срещу отпадането на машинния избор, а ръководещото болшинство не съумя да събере открития по Конституция най-малко от 121 депутати, с цел да започва съвещанието.

Под законопроекта стоят подписите на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ", които упорстват да имаме опция да пускаме машинно своя избор единение при осъществяване на избори за президент и Европейски парламент.

Причината – едни типове избори са по-сложни от други, а многомандатните изборни региони изискват по-сложни бюлетини, от там и по-сложен програмен продукт. Сред причините на вносителите е и отчетът на ЦИК от последните европейски избори у нас, съгласно който машинното гласоподаване е безпричинно скъпо, а в значителен % от секциите с машини е имало позволени неточности в протоколите. За запазването на машините на идните избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите отвън Народното събрание, както и омбудсманът Мая Манолова. Според последните промени в изборното законодателство наесен техният брой трябваше да нарасне от 3 хиляди на 6 хиляди.

В рамките на съвещанието депутатите ще разискват и смяна в Закона за железопътния превоз, която би трябвало да подсигурява независимостта и финансовата обезпеченост на профилираното звено за следствие на катастрофи, както и въвеждането на правилото на споделените услуги, с което страната ни да избегне опцията да бъде наказана от Европейската комисия.

Източник: Канал 3
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР