Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за

...
Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда

Парламентът ще разиска на второ четене промени в Закона за запазване на околната среда. Измененията са точка първа в програмата на Народното събрание за през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Промените са признати на първо четене в пленарната зала на 26 януари т.г. С тях се цели рационализиране на законодателството по запазване на околната среда и реализиране на по-високо равнище на хармонизация с европейското законодателство в региона на излъчванията от индустрията, оценката на въздействието върху околната среда на някои обществени и частни планове, и контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции.

Предложените промени отразяват рекомендациите и бележките във връзка със пускане на процедури за нарушаване по отношение на неправилното транспониране на някои от наредбите на директивите в цитираните нагоре области. Осигурява се право на достъп до правораздаване, което е съобразено с условията на Директива 2003/35/ЕО за обезпечаване на присъединяване на обществеността при правенето на избрани проекти и стратегии, отнасящи се до околната среда.

При разглеждането на измененията на второ четене, парламентарната комисия по околната среда и водите резервира обжалването единствено на една правосъдна инстанция на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение или стратегическа значимост. Част от депутатите от комисията и природозащитници обаче упорстват за въвеждане на двуинстанционно обжалване.

В дневния ред на Народното събрание за през днешния ден са включени още отчетите за активността на Омбудсмана на Република България през 2020 година и 2021 година и продължение на полемиката на първо четене по Законопроекта за българския език, импортиран от " Възраждане ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР