Парламентът ще обсъди на извънредно заседание от 11:00 часа промените

...
Парламентът ще обсъди на извънредно заседание от 11:00 часа промените
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно за актуализацията на бюджетите на НЗОК и на ДОО

Парламентът ще разиска на изключително съвещание от 11:00 часа измененията в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и на държавното публично обезпечаване /ДОО/ за 2021 година на второ четене. 

Решението да заседават изключително през днешния ден беше взето от депутатите предишния четвъртък. В петък парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди актуализацията на двата бюджета на второ четене. Депутатите от отрасловата комисия одобриха предлагането на " ИТН " минималната пенсия да стане 370 лв., вместо 340 лв., както в началото оферираше служебното държавно управление. В измененията в закона за ДОО е планувано нарастване на тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на 100, считано от 1 октомври 2021 година, което е нарастване на пенсиите с 12,5%. 

В петък президентът Румен Радев разяснява, че на плещите на народните представители тежи отговорността за актуализация на бюджета и изрази убеденост, че депутатите няма да оставят работещите, пенсионерите, лечебните заведения, бизнеса без пари. Държавният глава сподели, че ще търси рационално решение за датата за разформироване на Народното събрание и насрочването на парламентарните избори. 

Днес следобяд президентът Радев ще одобри представители на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ", които след съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия оповестиха, че ще върнат неосъществен третия, финален мандат за сформиране на държавно управление на 7 септември, откакто не получиха поддръжка от така наречен партии на митинга в 46-ото Народно заседание. От левицата обаче показаха, че президентът може да задържи няколко дни разпускането на Народното събрание, тъй че да бъде дефинитивно призната актуализацията на бюджета. 

Преди измененията в бюджетите на НЗОК и на ДОО през днешния ден, депутати ще прегледат ратификация на два контракта за подаяние на комплекти за тест за антиген " всичко в едно " за диагностика на COVID-19 на Република България от Европейската комисия, както и на Тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19, създадени от " АстраЗенека ", сред България, Кралство Бутан и " АстраЗенека " и двустранно съглашение за подаяние на ваксини на " АстраЗенека " сред България и Бутан. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР