Парламентът се събира на извънредно заседание, за да обсъжда бруталните

...
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно заради полицейското насилие над протестиращи

Парламентът се събира на изключително съвещание, с цел да разисква бруталните фрагменти на полицейско принуждение по време на митингите против държавното управление на Бойко Борисов предходната година. Видеозаписът от охранителните камери пред постройката на Министерския съвет (МС) от втория ден на митингите - 10 юли, бяха показани за пръв път предишния петък по време на съвещанието на парламентарната комисия за следствие на полицейско принуждение по време на митингите, ръководена от депутата Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ!Ние идваме! ". (Повече за фрагментите )

Лидерите на всички парламентарно показани партии, като се изключи ГЕРБ и Движение за права и свободи, осъдиха полицейското принуждение. Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков видя в проявлението на фрагментите пред членовете на комисията " скица, с цел да не може да се образува държавно управление с присъединяване на ГЕРБ ". А някогашният министър на вътрешните работи Младен Маринов, по чието време се случи това, както и наследилият го по-късно на поста Христо Терзийски обявиха, че по случая е осъществена инспекция през 2020 година и на четирима чиновници на полицията са наложени дисциплинарни санкции. А записът е изпратен на прокуратурата.

От прокуратурата оповестиха, че на четиримата има повдигнати обвинявания за причиняване на лека телесна щета, без да се прецизира по кое време тъкмо е направено това.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов изиска основният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан от Народното събрание. Гешев обаче отхвърли с претекста, че " няма по какъв начин да даде информация по съответни каузи " - след многократните образци за противоположното, които даде с разгласяването на подбрана информация по каузи, сързани с прокурорските акции против неуместни на предходната власт фигури.

На изключителното съвещание във вторник ще бъде изслушан служебният вътрешен министър Бойко Рашков за упражненото полицейско принуждение над протестиращи. Депутатите ще гласоподават и решение, с което да задължат Гешев да внесе отчет за активността на прокуратурата по отношение на тези случаи в интервала от 1 юли до 30 септември 2020 година () Вносители на решението са Христо Иванов ( " Демократична България " ), Виктория Василева ( " ИТН " ), Николай Хаджигенов ( " Изправи се БГ!Ние идваме! " ) и Атанас Зафиров (БСП).

Те, дружно с ръководителя на Народното събрание Ива Митева, са вносители и на план за декларация на Народното събрание, с която се осъжда бруталното полицейско принуждение. ()
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР