Парламентът се готви за почивка до изборите.юни. Така на депутатите

...
Парламентът се готви за почивка до изборите.юни. Така на депутатите
Коментари Харесай

Парламентът се готви за почивка до изборите

Парламентът се готви за отмора до изборите.

юни. Така на депутатите им остават единствено  около две седмици, с цел да одобряват най-спешните законопроекти.

Въпреки последните ремонти в Конституцията, съгласно които Народното събрание работи без спиране до вота, през днешния ден стана ясно, че въпреки всичко ще има отмора за предизборна акция, написа

Тя ще стартира при започване на май с Великденската почивка и ще продължи до датата на изборите.

Все още публично решение няма, само че такава настройка показаха множеството от обединенията.

Това значи, че Народното събрание ще работи още към две седмици.
Нагласите за това какво следва да одобряват са разнообразни.

С приоритет бяха декларирани две тематики – решението на комисията за „ Боташ ”,

както и чуване на служебния министър на финансите за финансовото положение на страната.

Всичко това на фона на днешния работен ден на депутатите,

който продължи едвам час и половина.

Народните представители считат да излязат отмора,

с цел да не се употребява Народното събрание като естрада за пропаганда и предизборни офанзиви.

„ Дотогава има и празници. Аз виждам две – три седмици, през които Народното събрание да работи.

Аз съм корав последовател на машинното гласоподаване и ще направя всичко по силите си да има машините да останат ”, разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За тези оставащи дни депутатите си сложиха редица задания.
Първата – чуване на служебния министър на финансите Людмила Петкова.

„ Много непозволено, погрешно бяха изхарчени доста пари. Неотчитайки отчета на МВФ и апелите на некоалицията ”, добави Борисов.

След финансите идва и енергетиката. Следващата седмица в зала ще се гласоподава решението на краткотрайната комисия за „ Боташ ”  – подписаният контракт с „ Булгаргаз ” да бъде даден на прокуратурата.

„ Българската енергетика, и в частност „ Булгаргаз ”, би трябвало да заплаща потенциал, който се равнява на 500 000 $ всеки ден. Този потенциал обаче не се употребява. Например, през 2023 година от вероятни 14 кораба да бъдат доставени, са употребявани един и половина ”, разяснява Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Депутатите упорстват за чуване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който да каже допустимо ли е предоговаряне. А от Българска социалистическа партия желаят и премахване на управлението на „ Булгаргаз ”, което взе участие в договарянията.

„ Срамен и заробващ контракт за България. Таксата „ услуга за транспорт ” за „ Боташ ” е 9,10 $, до момента в който с Гърция е 5,4 евро. Има два пъти разлика за едно и също нещо. Кой е договарял тези условия и за какво тези хора към момента не са подведени под отговорност ”, попита Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

От „ ИТН ” поддържаха концепцията Народното събрание да почива по време на акцията, само че попитаха за какво, откакто Народното събрание има толкоз незабавни задания, през днешния ден работи по-малко от два часа.

„ Така или другояче, народните представители ще не престават да получават заплатите си за това, че официално са на работа, официално са народни представители. Ще си водят акцията ”, сподели Ивайло Вълчев.

По проект депутатите на следващия ден ще гласоподават добавките за Великден за пенсионерите, а в сряда е решението за договорката с „ Боташ ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР