Парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените

...
Парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените
Коментари Харесай

Изключиха Младен Маринов от комисията за полицейското насилие

Парламентът сътвори краткотрайна комисия , която да р азследва насилието на антиправителствените митинги през лятото на 2020 година

Предложението беше импортирано от " Изправи се Бг! Ние идваме! ". Комисията ще работи в период от три месеца. Създаването й беше подкрепено от 188 глас " за ", " срещу " бе 1, а " въздържали се " - 10.

Проектът е за следствие на обстоятелствата и събитията при потребление на сълзотворен газ, използването на мощ и помощни средства от Министерство на вътрешните работи, осъществени на 10 юли и 2 септември 2020 година против протестиращи .

Комисията ще проверява и условия, свързани с подслушване и следене на протестиращи, опозиционни водачи и членове на политически партии от опозицията .

По време на дебата в пленарна зала имаше и напрежение , откакто някогашният министър на вътрешните работи и народен представител от ГЕРБ-СДС Младен Маринов съобщи, че на митингите против " Борисов 3 " той е видял единствено бити служители на реда, само че не и протестиращи . Изказването му провокира бурни реакции и той бе освиркан от част от депутатите . Напрежение провокираха и изявленията на депутата Тома Биков, който упрекна депутатите Николай Хаджигенов, Татяна Дончева, Атанас Атанасов, че са били и са юристи на нарушители .

За неин ръководител бе определен Николай Хаджигенов, а за заместник-председател проф. Николай Радулов . Всяка партия ще има по двама членове в комисията, като се изключи ГЕРБ. Това се случи след спор и отменяне на кандидатурата на Младен Маринов за член на комисията .

Всичко стартира откакто Стоян Мирчев от " Българска социалистическа партия за България " настоя кандидатурата на Младен Маринов за член на комисията да бъде гласувана настрана, така се намира в спор на ползи. На това предстоящо се опълчиха от ГЕРБ .

Кандидатурата на Маринов беше гласувана обаче настрана и при гласуването й тя бе отхвърлена. Тома Биков още веднъж реагира със заканата: " Няма да ви стъпя в тази комисия ".

Депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарна зала след гласуването на комисията и преди да стартира разискването на приемането на комисия по проверката по предложение на Мая Манолова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР