Парламентът реши великденски добавки ще има за пенсионерите под линията

...
Парламентът реши великденски добавки ще има за пенсионерите под линията
Коментари Харесай

Прекрасна новина за великденските добавки, но не всички пенсионери ще бъдат удовлетворени

Парламентът реши великденски добавки ще има за пенсионерите под линията на беднотия. Те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лв., съобщи кореспондент на " Фокус "

Надбавките ще станат факт с промени в Закона за Държавното публично обезпечаване. Средствата, които са в размер на 54 млн. лв., ще дойдат от бюджета на Националния застрахователен институт, а мярката ще обхване близо 534 000 пенсионери. 

Предложението бе подкрепено със 138 гласа " за ", само от ПП-ДБ гласоподаваха с " въздържал се ". 

С решение на Министерския съвет от края на предходната година през 2024 година линията на беднотия бе избрана да бъде закрепена на 526 лв.. 

При разискванията в пленарна зала породиха диспути сред парламентарните групи. От Българска социалистическа партия приканиха всички пенсионери да бъдат подкрепени, те желаеха това още на второ четене в Бюджетна комисия - 100 лв. за най-бедните и 50 лв. за тези над линията на беднотия. Там обаче им бе обяснено, че не всички пенсионери биха могли да бъдат подкрепени заради обстоятелството, че това ще изисква трансфер на средства от Държавния бюджет, което към този миг нямало изясненост дали можел да бъде осъществен. 

От Движение за права и свободи, които дружно с ГЕРБ-СДС са вносители на предлагането единствено най-бедните пенсионери да получат добавки, обявиха, че съгласно тях в изискванията на следкризисно нарастване на цените най-уязвими били пенсионерите с най-ниските приходи. Те обясниха, че тази надбавка няма нищо общо с приноса към обществената система и допълниха, че тези средства нямат нищо общо с нарастването на пенсиите, което ще бъде направено от 1 юли по " швейцарското предписание ". 

От ПП-ДБ, които бяха срещу тези надбавки, обявиха, че са срещу, тъй като към този момент имало тактика за увеличение на пенсиите. Те считат, че трайното нарастване с 11% били по-важно от надбавките, които щели да бъдат дадени в този момент, преди празниците.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС разясни, че на комисия от Национален осигурителен институт съобщили, че има преизпълнение на бюджета на ДОО, което разрешавало да бъде покрита мярката, без да се прави трансфер от огромния бюджет.

Йордан Цонев разгласи, че трансфер от огромния бюджет не може да бъде изработен, тъй като сега страната се ръководи от служебно държавно управление, а не от постоянно. Той разясни, че когато има постоянно такова, бюджетната политика може да бъде преосмислена, тъй че надбавки да има за всички.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР