Парламентът реши окончателно да запази и през следващата година по-ниският

...
Парламентът реши окончателно да запази и през следващата година по-ниският
Коментари Харесай

По-ниският ДДС за ресторанти, хотели, пелени и книги остава и през 2022 г.

Парламентът реши дефинитивно да резервира и през идната година по-ниският налог върху добавената стойност от 9% за заведения, хотели, бебешки пелени и книги. Това стана в едно пленарно съвещание, в което поправките бяха гласувани и на първо, и на второ четене с цялостно болшинство на присъстващите 214 депутати.

Мярката, която бе въведена от предходното ръководство на ГЕРБ поради ковид, ще важи до 31 декември 2022 година

Предложението бе на правено преди ден по време на съвещанието на комисията по бюджет и финанси от нейния педседател Любомир Каримански от " ИТН ".

Но-ниският Данък добавена стойност ще е за ресторантьорски и кетъринг услуги, доставка на приготвена или неприготвена храна, в това число доставката на храна за у дома. Извън обсега на мярката е доставката на спиртни питиета. Диференцираната ставка важи и за бебешките храни, бебешките пелени и хигиеничните материали. Отнася се и за туристическите услуги в хотели, къщи за посетители и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска Данък добавена стойност ставка се употребяват и доставките на книги на физически носители или осъществявани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните артикули.

Въвеждането на мярката ще коства на бюджета доходи от 175.1 млн. лева з аследващта година.

" Намерихме общото решение с сътрудниците от ръководещото болшинство. Те одобриха и датата, която ние предложихме, 31 декември, с цел да сме сигурни, че целогодишно сме обезпечили въвеждането на тази понижена диференцирана ставка “, разяснява Кирил Ананиев от ГЕРБ..

Ставката ще важи също и за нощувките в местата за настаняване. 9 вместо 20 % Данък добавена стойност ще се дължи също при доставката на книги и спортните артикули.

" Това може да го понесе бюджетът за 2022 година ", съобщи Каримански.

Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че ще внесе спомагателни промени за нулева ставка за Данък добавена стойност за медикаменти, дребна потребителска кошница и книгите.

" Във Англия за медикаментите и за книгите ДДС-то е нула %. В Германия ДДС-то за храните за всички, освен за дребната потребителска кошница, е седем % ", аргументира се той и даже изиска изключително съвещание на комисията по финанси, с цел да се одобряват техните оферти.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия му обърна внимание, че въпросните ограничения се разискват по време на приемане на държавния бюджет.

" В момента не сме в такава процедура. В момента сме в процедура да продължим периода на настоящ законопроект ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР