Парламентът реши окончателно да бъде създаден електронен регистър на хората

...
Парламентът реши окончателно да бъде създаден електронен регистър на хората
Коментари Харесай

Тръгва електронен регистър за 900 000, които не учат и не работят

Парламентът реши дефинитивно да бъде основан електронен указател на хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат. С признатите на второ четене промени в закона за поощряване на заетостта се цели осъществяване на информативен продан по тематиката сред институциите.

Агенцията по заетостта ще обменя информация за хора на възраст от 16 до 65 години с разнообразни институции, измежду които Национална агенция за приходите, просветителното и районното министерство, Национален осигурителен институт, Инспекцията по труда, Агенцията за обществено подкрепяне и други, с цел да ги улеснява в намирането им на работа.

Електронният указател няма да е обществен. В България има над 900 000 души, които нито работят, нито учат - 170 000 от тях са младежи, сочи отчет на организацията по заетостта.

Според депутата Деница Сачева от ГЕРБ, с измененията в закона ще се решат редица проблеми:

" Недостигът на работна мощ за бизнеса у нас, извънредно високият брой на неактивни хора в трудоспособна възраст, в това число младежи, както и опциите за приобщаване на тези хора при добитите им познания и умения по неофициален път ".

Мнозинството реши дефинитивно още жителите със статут на краткотрайна протекция да имат омекотен режим на търсещи работа като те ще се записват в бюрата по труда по адреса, на който са се открили или обитават.

За периода на краткотрайната протекция няма да се изисква позволение за достъп до пазара на труда.

От " Възраждане " се възпротивиха страната да заплаща за образование или преквалификация на бежанците. Депутатът Искрен Митев от Политическа партия посочи:

" Това не дава образование, това дава валидиране на едни към този момент добити познания, с цел да могат тези хора да вземат участие интензивно и по най-хубавия метод на пазара на труда ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР