Парламентът реши чрез промени в Закона за митниците и за

...
Парламентът реши чрез промени в Закона за митниците и за
Коментари Харесай

Решено: Всички стари касови апарати ще се сменят – иначе глоба 10 000 лв.

Парламентът реши посредством промени в Закона за митниците и за Данък добавена стойност на второ четене да бъдат заменени всички касови апарати, които имат остарял програмен продукт, който не дава отговор на условията.

Националната организация по приходите (НАП) ще сътвори електронен лист на софтуерите за ръководство на продажби в комерсиалните обекти и бизнесът ще е задължен да употребява в комерсиалните си обекти единствено включения в листата програмен продукт, предава " Флагман ".

Промяната визира напълно дребния и междинния бизнес – заведения за хранене, магазини, бакалии.

От своя страна производителите и разпространителите на програмен продукт би трябвало да заявяват в Национална агенция за приходите, че софтуерът дава отговор на условията. Ще се заявява и това, че софтуерът не може да трансформира, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи.

Ако притежателите на обектите употребяват нерегистриран програмен продукт  - санкцията за физически лица, които не са търговци, ще е от 1000 до 3000 лв., за юридическите лица и едноличните търговци - от 5000 до 10 000 лв.. При наново нарушаване санкциите се удвояват.

Смяната на софтуера на касовите апарати провокира скандал в Народното събрание. Страните са две – на ръководещи ГЕРБ и съпротива Българска социалистическа партия, които са на радикално противоположни отзиви.

Българска социалистическа партия са безапелационни, че от тази смяна се облагодетелстват 4-5 компании, а това ще удари съществено дребния и междинния бизнес и ще му коства 250 млн.лв. Драгомир Стойнев от левицата е безапелационен, че ще навреди и на работата на лекарите, защото и те са длъжни да подменят касовите си апарати, в случай че не дават отговор на условията.

В знак на митинг Българска социалистическа партия напусна залата, заради което се наложи да бъде направена инспекция на депутатите за съществуване на кворум. С Движение за права и свободи кворумът бе обезпечен, а законът гласуван и признат.

ГЕРБ незабавно опровергаха информацията, казана от Българска социалистическа партия. Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова изясни, че популизмът на Българска социалистическа партия взема връх и че това е действителната битка със сивата стопанска система.

Стоянова добави, че при инспекциите на Национална агенция за приходите са установени доста случаи, съгласно които се правят операции, изключително за това, че от сегашните софтуери изчезват данни.
Това е методът да изсветлим стопанската система – безапелационна е ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й огромна част от бизнеса ще са удовлетворени, защото не могат да работят обикновено поради операциите на другите.
Тя е безапелационна, че касови апарати се създават от лицензирани компании, а всеки, който желае, може да си внесе касов уред, стига да дава отговор на софтуера и не знае какви са тези компании, а поддържа връзка с тяхната асоциация.
Това са технологиите, сподели още Менда Стоянова.

Относно персоналните лекари ръководителят на бюджетната комисия сподели, че над 50% от инспекциите на Национална агенция за приходите посочили, че не се регистрират прегледите, а парите отивали в джоба на лекарите. Това няма по какъв начин да рефлектира върху пациентите, а просто лекарят би трябвало да си регистрира прегледа, а не да влезе в техния джоб.

Един касов уред коства сред 100 и 150 лева – сподели Менда Стоянова и изясни, че всеки би трябвало да си ъпдейтне касовия уред, в случай че е остарял.

На замяна няма да подлежат всички касови апарати, а единствено по-старите от 10 години. Не всеки касов уред ще би трябвало да бъде заменен, на по-новите касови апарати ще би трябвало да бъде заменена единствено фискалната памет.

На въпрос на Флагман правени ли са планове и какъв брой ще излезе това Менда Стоянова отговори, че не може да се каже, тъй като не е належащо да се сумират всички касови апарати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР