Парламентът разреши окончателно партиите да получават дарения от бизнеса. Това

...
Парламентът разреши окончателно партиите да получават дарения от бизнеса. Това
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото върху даренията за партиите

Парламентът позволи дефинитивно партиите да получават дарения от бизнеса. Това стана, откакто 129 депутати обърнаха ветото на президента Румен Радев върху измененията в бюджета в частта му за отвореното финансиране на политическите сили. "Против " бяха 84 народни представители, а един се въздържа.
Така партиите ще могат да компенсират с отворено финансиране понижената на лев за глас дотация.
Според социалистите по този метод се узаконява корупцията и подмолното финансиране.
Публичността подсигурява, че е намерено финансирането, сподели по време на дебатите в пленарната зала Менда Стоянова от ГЕРБ. Шефката на бюджетната комисия уточни, че по този начин всеки ще може да се осведоми по какъв начин се финансира дадена партия.
"По-прозрачно от това да направиш подаяние и да се афишираш в общественото пространство, аз не виждам какво може да се направи ", заключи Стоянова. Тя укори Българска социалистическа партия, че единствено недоволстват, а не са излезли с работещи оферти.
От Движение за права и свободи опазиха предлагането си, като не се съгласиха с претекстовете за ветото на президента. Според него от тях излиза, че от 1990 до 2009 партиите са погазвали Конституцията. Йордан Цонев обърна внимание на юридическия екип на президента да не го подвежда. Цонев уточни, че и до 2009 е било позволено финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци.
Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи беше безапелационен, че отвореното финансиране с дарения не е противоконституционно.
"Малко по-сериозно, когато боравим с такава сериозна правна материя! ", посъветва екипа на "Дондуков " 2 Цонев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР