Парламентът ратифицира окончателно Законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството

...
Парламентът ратифицира окончателно Законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството
Коментари Харесай

Споразумението със САЩ за мощност в АЕЦ Козлодуй мина през парламента

Парламентът ратифицира дефинитивно Законопроекта за одобрение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по Проекта за и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България. Споразумението бе и предстои на ратификация в Народното събрание. 

Гласовете " за " пристигнаха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Има Такъв Народ. Против бяха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, както и четирима самостоятелни депутати, срещу гласоподаваха и двама депутати от Политическа партия.

Припомняме и че преди месец Народното събрание утвърди предлагането ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи за за самото създаване на новите мощности в АЕЦ " Козлодуй ". Тогава от ПП/ДБ бяха срещу, така

С решение на Народното събрание от 12 януари тази година и 18 декември предходната министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности да вземе позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000.
 България и Съединени американски щати ще развиват нуклеарната енергетика
България и Съединени американски щати ще развиват нуклеарната енергетика

Споразумение за нови реактори в АЕЦ " Козлодуй "

От опозицията остро подлагаха на критика плана на решение , в това число за нарушение на българското и европейското законодателство поради прескачането на Закона за публичните поръчки. Коста Стоянов от " Възраждане " съобщи, че това е един огромен обир. Според партията на Костадин Костадинов Българският парламент е трансфорат в " гумен щемпел ".

От Българска социалистическа партия считат, че решението е срещу ползите на страната . Борислав Гуцанов съобщи и че болшинството няма моралното право в обстановка на разпадащ се кабинет да взима сходно решение, което обвързва страната ни с непозната страна. От Румен Гечев бе подложен въпросът и до каква степен компанията е постоянна финансово и кой ще поеме отговорност, в случай че тя банкрутира и не извърши плановете си.

По каква логичност ще подпишем с канадска компания, чието управление е в Съединени американски щати и какво ще направи американското държавно управление, в случай че тя банкрутира. Какво става с парите на българския народ, запита депутатът от Българска социалистическа партия.
 Зелена светлина за договаряния за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ
Зелена светлина за договаряния за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй "

Първо ще се обезпечи финансиране, ще се подпише контракт и ще се уточнят всички клаузи по построяването на двата блока
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР