Парламентът работи без да е връчен първия мандат с надежда,

...
Парламентът работи без да е връчен първия мандат с надежда,
Коментари Харесай

Емил Соколов: Ако третият мандат бъде даден на БСП, ГЕРБ ще се изплаши от коалиция с тях

Парламентът работи без да е връчен първия мандат с вяра, че ще успее да се образува по- устойчиво болшинство, което да преведе страната през рецесиите. Това изясни пред БНР политическият анализатор Емил Соколов.

„ Тази задача не е лека, тъй като политическите сили са разнородни и несъвместими – като идеология и по значими за обществото тематики. Аз по-скоро клоня към опцията да се отиде на избори. Важно е кабинетът да не се случи с цената на доста сериозен компромис. Ако ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ съумеят да се договорят, това би означавало цялостно делигитимиране на вторите и връщане на бял кон на първите “.

Съставянето на държавно управление с къс период на деяние е допустимо, в случай че партиите съумеят да се договорят по някаква стратегия, счита анализаторът.

„ За да се случи това, те би трябвало да имат консенсус по въпроси като правосъдната промяна и тази в КПКОНПИ, приемането на бюджет и инфлационните ограничения. Евроатлантизмът не може да бъде панацея. Едно държавно управление не може да ръководи единствено с фокус върху външната политика, неглижирайки вътрешните проблеми “.

ГЕРБ може да получи поддръжка от Движение за права и свободи и от „ Български напредък “, само че това ще им нанесе сериозна репутационна вреда, регистрира Емил Соколов.

„ ГЕРБ може да завоюва и в случай че предложи, и в случай че не го направи. Ако предложи, ще се покаже като виновна партия. Ако Демократична България и „ Продължаваме промяната “ непосредствено откажат поддръжка, може да се отиде на втори мандат, тъй като господин Борисов е обидчив “.

Съставянето на държавно управление на малцинството с втория мандат звучи нелогично от политологична позиция, изясни той.

„ През последните дни „ Продължаваме промяната “ дава индикации, че това не е работещ вид.

Ако желаеме да имаме държавно управление с небосвод до локалните избори, топката е в полето на ГЕРБ, счита Соколов.

„ Не мога да си обясня опитите им да избягат от тази отговорност “.

Ако третият мандат бъде даден на Българска социалистическа партия, което е много вероятен вид, ГЕРБ ще се изплашат от влизане в коалиция с тях, предвижда анализаторът.

„ Дълги години съществена опорка им беше, че ни пазят от комунистите. Но при тях всичко е преходно. Те затоплиха връзките си с президента “.

ГЕРБ завоюваха изборите с една кошница, цялостна с популистки обещания, тяхна отговорност е да ги осъществят, съобщи още Соколов.

Разломът сред Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “ е сериозен, регистрира още той.

„ Съвсем скоро няма да е допустимо да приказваме за съюз сред тях. Различията по основни въпроси, като хартиената бюлетина, са огромни “.

Гласуването с хартиената бюлетина е проблем, тъй като изборните измами не са малко в България, уверен е Емил Соколов.

„ Тя ускорява тези процеси. Не съм видял хора, които да не се оправят с машината “.

Той разяснява и проблемите, за които се приказва в Българска социалистическа партия, Демократична България и Политическа партия.

„ Партиите, за които се приказва, че са пред разпад, са част от предходната ръководеща коалиция. Не считам, че тези теории се тиражират инцидентно по адрес на съперници на ГЕРБ и Движение за права и свободи, колкото и подмолно да звучи “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР