Парламентът продължава обсъждането на второ четене на законопроекта за държавния

...
Парламентът продължава обсъждането на второ четене на законопроекта за държавния
Коментари Харесай

Бюджетът на съдебната власт скара депутатите

Парламентът продължава разискването на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 година Във фокуса на полемиката е бюджетът на правосъдната власт, откакто късно нощес депутатите утвърдиха финансовата рамка на държавния бюджет.

Вчера спор провокира най-много предлагането на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански вместо в началото заложените 352 794 000 лева за Прокуратурата на Република България, те да бъдат понижени с 20 млн лева и да станат 332 794 000 лева, като орязаната сума отиде за Българска академия на науките.

От ГЕРБ-СДС видяха директен опит за послушание на структурите на правосъдната власт на други, което слага под въпрос независимостта на правосъдната система.

Изказвания и рецензии, във връзка с бюджета на правосъдната власт насочи Николина Ангелкова, която съобщи, че Висш съдебен съвет е този, който дефинира възнагражденията в правосъдната система и по този начин оферти бюджет не е съгласуван с това. „Това ли ви е правосъдната промяна, да сложите свои хора в правосъдната система, както споделя министър председателят К. Петков?“, попитаха още от ГЕРБ. Бюджета не е съгласуван, за него се желае координиране с всички и необятно разискване, допълниха още от опозицията.

„Добре, че четете отчетите на Венецианската комисия, само че ги четете изборно, сътрудници. Вярвам, че в случай че продължите ще се срещнем все някъде.“, сбит бе Ат. Славов от „Демократична България“.

Чуха се и обвинявания към министър Йорданова, че с този бюджет се цели да бъде осъден Иван Гешев, без да се вземе поради обстоятелството, че има десетки почтени прокурори, които също ще бъдат пострадали.

Има нарастване на бюджета на прокуратурата спрямо предходната година, съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова. Освен това, уточни тя, са понижени пълномощията на прокуратурата с преместването на Бюрото за отбрана на очевидци към Министерството на правораздаването.

Заложените доходи, помощи и дарения са 95 000 000 лева Предвиждат се разноски за общо 938 729 000 лева, в т.ч финансови разноски за 26 370 000 лева

Намалението на бюджета на правосъдната власт разяснява от трибуната и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който разяснява, че държавния бюджет може би ще се наложи да бъде изменен скоро, поради това, което се случва в Украйна. “ Вие сте по-лоша версия на ГЕРБ. Вашата фиксация в Иван Гешев няма да докара до нищо положително. Наказвате всички българи, които се надяват на съответно правораздаване, застрашавате естественото му действие.“, сподели Хамид. Той прикани да се мисли за правосъдната система и да се подхожда отговорно.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия репликира Хамид Хамид и съобщи, че всичко, което е споделил няма общо с бюджета, а със отбраната на основния прокурор. „Когато се заприказва за него, Движение за права и свободи, ГЕРБ, а изненадващо и Възраждане се хвърляте да браните Гешев, знаем, че ви е значим, само че тематиката е друга.“, сподели Божанков.

Дебатите не престават и сега.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР