Парламентът прие Закона за съдебната власт на второ четене. От

...
Парламентът прие Закона за съдебната власт на второ четене. От
Коментари Харесай

Приеха Закона за съдебната власт със скандал

Парламентът одобри Закона за правосъдната власт на второ четене. От него отпадна най-оспорвания от магистратите текст, а точно възбраната за финансиране на техните професионални организации от задгранични фондове.

Остана обаче друга противоречива смяна, съгласно която членовете на Висшия правосъден съвет ще бъдат кариерно привилегировани след приключване на мандата им.

Цацаров: Ако понижим политиката, правосъдната промяна току виж се случила

Инцидент с колата на шефа на Върховен касационен съд, НСО ревизира

Панов: НСО предлага S класа, на която се развиват болтовете

При приключване или предварително преустановяване на мандата му член на Висш съдебен съвет може да подаде молба в 14-дневен период, с цел да бъде възобновен на длъжността арбитър, прокурор или следовател, заемана преди избора, или на равна по степен служба в органите на правосъдната власт.

Съдии, прокурори и следователи, до момента в който заемат длъжността си, ще могат да получават хонорари за научна и преподавателска активност, практикуване на авторски права, присъединяване в интернационалните стратегии и планове, както и за предоставени от Народното събрание или Висш съдебен съвет планове.

Гласуването не мина без кавги, само че мотивът не бяха значимите законодателни промени, а НДК.

От Българска социалистическа партия желаеха депутатите предпочитано да се занимаят с отчета на комисията, която ревизира дали има нарушавания при ръководството на Националния замък на културата и по този начин провокираха гнева на ръководещите от ГЕРБ.

„ Законопроектът за правосъдната власт бе натрапен силово”,заяви заместник-председатеят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков по време на дебатите.Той уточни, че депутатите от левицата не са имали време да се срещнат с текста подари късите периоди.

„ Българска социалистическа партия не гласоподава „ за “ нито един текст. Нека това да се знае “, акцентира Зарков.

„ Искам да уведомя сътрудници, които през вчерашния ден не участваха на Комисията по правни въпроси, явно, преценявайки, че този въпрос не е толкоз значим - комисията по Правни въпроси през вчерашния ден дебатира към 4 часа този доклад”, отвърна депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР