Парламентът прие с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС на

...
Парламентът прие с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС на
Коментари Харесай

Първи промени в данъчните закони: Не плащаш доставка без касов бон

Парламентът одобри с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи на първо четене измененията в Закона за налог върху добавената стойност.

Проектозаконът е импортиран от Министерски съвет и е част от пакета данъчни закони. На първо четене текстовете не бяха подкрепени от бюджетна комисия. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се оповестиха за промени сред двете четения.

“Надеждно е, водихме диалози с финансовия министър, въпреки и след внасяне на законите. Между първо и второ четене ще създадем промени ”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС съобщи, че в закона се плануват ограничения за повишение на събираемостта като да вземем за пример получателите на доставки да не заплащат цената на своята пратка, когато доставчикът не им е дал касова записка.

“Ние поддържаме всяка една рационална мярка, само че във връзка с тази се пробвам да си показва по какъв начин ще работи тя. Как ще установим, че едно лице не е издал фискален бон? Трябва да има два подписа или очевидци, които да потвърдят, че това се е случило. Според мен тази мярка няма да докара до позитивен резултат и ние ще създадем промени сред първо и второ четене ”, сподели Петкова.

На противоположно мнение останаха от Има Такъв Народ и “Възраждане ”.

“Няма да подкрепим препоръчаните ограничения, тъй като не са ориентирани към повишение на събираемостта. Не считам, че жителите би трябвало да се трансформират в доносници и да правят дейности, които би трябвало да се правят от данъчните чиновници ”, съобщи Павела Митова от Има Такъв Народ.

“Законът минава през комисия, бива отритнат, там са специалистите, само че споделят не го одобряваме. Сега в пленарна зала този закон се приема. Какво се промени ”, попита Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Законопроектът цели отстраняването на открити несъответствия с правото на Европейския съюз, тъй че законодателството в региона на налога върху добавената стойност да се приведе в сходство с решенията на Съда на Европейски Съюз.

От държавното управление оферират нулевата ставка за хляба и брашното да остане в действие до 30 юни 2024 година. Също по този начин ДДС-то за ресторантьорите и хотелиерите да остане на 9% до края на 2024 година.

Промените включват ограничения за изсветляване на „ сивата стопанска система “. Предвижда се получателите на доставки да не заплащат цената на своята пратка, когато доставчикът не им е дал касова записка. Освен това лицата, които са избрали да употребяват в търговски обект програмен продукт, включен в листата, поддържан от Национална агенция за приходите, да могат в този обект да записват и регистрират продажбите на артикули и услуги посредством издаване на фискален бон, генериран в електронен тип и автоматизирано възложен на електронния адрес на получателя.

Други промени в правилника на ЗДДС пък плануват въвеждане на обвързване на доставчиците на платежни услуги да водят електронен указател на трансгранични заплащания и на техните получатели по отношение на платежните услуги, които извършват, на база на всяко календарно тримесечие и други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР