Парламентът прие процедурните правила за избор на нов председател и

...
Парламентът прие процедурните правила за избор на нов председател и
Коментари Харесай

НС прие процедурни правила за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР

Парламентът одобри процедурните правила за избор на нов ръководител и четирима членове на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Предложенията ще се вършат в 14-дневен период.

Предложенията за ръководител на КЕВР, както и за четиримата членове - двама в региона на енергетиката, един в региона на водоснабдяването и канализацията, и икономист да могат да се вършат от народни представители и парламентарни групи, взеха решение депутатите. На по-късен стадий отрасловата комисия ще организира чуване на претендентите навън съвещание.

Преди дни Народното събрание утвърди измененията в Закона за енергетиката, с които вкара едно облекчение за бъдещите комисари. В регулатора към този момент ще могат да влизат специалисти с петгодишен стаж в тази област, а не с най-малко седем, каквото беше предходното условие.

Председателят на комисията би трябвало да има освен нужният стаж, само че да е заемал управителна позиция в енергетиката или водния бранш.

Стартира процедура за избор на ръководител и 4-ма членове на КЕВР

При приемането на закона на второ четене от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу понижаване на условието на стаж, като заподозряха, че разпоредбите за избор на самостоятелен орган се трансформират поради избран човек. От ГЕРБ обявиха, че задачата е да се даде път на младите, като категорично ще се изисква стаж на управителна служба в експертната област.

Възможността обаче измененията в закона да не бъдат признати дефинитивно накара Българска социалистическа партия да предложи нов период за внасяне на кандидатурите.

Депутатът Таско Еренков уточни причините: "В взаимозависимост от това по какъв начин и по кое време ще бъдат оповестени в „ Държавен вестник “ тези промени, дали ще влязат в действие, и в случай че не влязат в действие, какво вършим? Дали не е по-добре да го обвържем с публикуването в "Държавен вестник " вместо да слагаме календарни дни ".

Валентин Николов от ГЕРБ разгласи, че проблем няма: "В този 14-дневен период важи сега настоящия закон. Ако бъде обнародван новият, от този миг важат новите ремонти. Ако президентът върне закона, то в този случай ще избираме по старите. Не сме се спрели на съответен претендент, само че в действителност има съответни претенденти, които желаеме да разгледаме, които влизат в новите ремонти ".

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разяснява, че критериите са по-важни от периодите: "С тези критерии избрахме до момента няколко пъти Комисията за енергийно и водно контролиране. Ако този закон в никакъв случай не бъде регистриран, това значи, че ще чакаме да работи тази комисия ли? "

Ускоряването на процедурата за замяна на състава на регулатора, чийто мандат изтече през април, става по искане на премиера Борисов след оповестено от КЕВР повишаване на парното макар поевтиняването на природния газ, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР