Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за избор

...
Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за избор
Коментари Харесай

Парламентът гласува правилата за избор на ЦИК

Парламентът одобри процедурни правила за изискванията и реда за избор на членове на ЦИК. Според плана на решение ръководител, заместник-председатели и секретар на ЦИК се избират от Народното събрание. Останалите 14 членове на ЦИК се назначават с декрет на президента.
Според решението, признато от депутатите, българските неправителствени организации могат да вършат оферти за членове на ЦИК до парламентарно показаните партии и народните представители в 12-дневен период, а народните представители и парламентарно показаните партии - в 14-дневен период, от приемането на процедурните правила. В решението се показва още, че седем дни преди чуването на претендентите, на страницата на Народното събрание се разгласяват имената и претекстовете на номинираните. Сред условията за претендентите са те да имат висше обучение със степен "магистър " в специалностите математика, информатика, политически науки, социология. Депутатите взеха решение още чуването на претендентите да се състои навън съвещание на Комисията по правни въпроси, което ще се излъчва онлайн на уеб страницата на Народното събрание.
Според признатите правила парламентарно показаните партии и обединения вършат предложение до Народното събрание за избор на ръководител, заместник-председатели и секретар в двудневен период от чуването, а партиите и обединенията, които имат излъчени членове в Европейския парламент, само че не са парламентарно показани, вършат предложение до президента за предопределение на останалите членове на ЦИК.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов означи, че на 20 март изтича сегашният мандат на ЦИК. "Успяхме да съобразим периода на мандата ", съобщи Кирилов и посочи, че и в тази процедура за избор на нов състав на ЦИК ще има претенденти с задоволително опит, знания за изборния развой и високи личностни, професионални и нравствени качества.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР