Парламентът прие процедурни правила за провеждането на жребий за обновяване

...
Парламентът прие процедурни правила за провеждането на жребий за обновяване
Коментари Харесай

Жребият за обновяването на състава на енергийния регулатор ще е на 4 април

Парламентът одобри процедурни правила за провеждането на чоп за възобновяване на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), за предложение на претенденти за нови членове и процедура за избор от Народното събрание.

Решението беше признато с 97 гласа " за " и 2 " въздържал се ". Жребият ще се състои на 4 април от 14.00 часа навън съвещание на парламентарната комисия по енергетика, което ще се излъчва в действително време в интернет на страницата на Народното събрание.

Жребият беше изтеглен с ден по-рано, с цел да може резултатът да бъде оповестен в пленарната зала, заяви Българска национална телевизия.
Първоначалният план за решение предвиждаше той да се състои на 5 април, само че ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев предложи смяна на датата с аргумента, че 6 април е почивен ден.

Деветчленната КЕВР ще се обнови посредством чоп с двама членове със стаж в региона на енергетиката, един със стаж в региона на водоснабдяването и канализацията и един член всред членовете с юридически стаж и стаж в региона на стопанската система. Името на ръководителя не взе участие в жребия.

Предвидени са три обособени тегления. При всяко изтегляне има по две кутии - в едната са имената на членовете на КЕВР, които вземат участие в тегленето, а във втората - листчета с текст " мандатът се приключва " и " мандатът не се приключва ". Гост на съвещанието ще тегли листче от едната и от другата кутия.

Предложения за нови членове на КЕВР могат да се вършат от народни представители или от парламентарни групи до 17 април в това число. След това ще бъде осъществена предварителна инспекция от комисията по досиетата и чуване на претендентите в парламентарната комисия.

Гласуването за членове ще е очевидно, като за определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР