Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК. За“

...
Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК. За“
Коментари Харесай

Парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК с почти пълно мнозинство

Парламентът одобри процедурни правила за избор на нова ЦИК. „ За “ разпоредбите гласоподаваха 102 народни представители, „ срещу “ – 0 и „ въздържал се “ - 1, с което те бяха признати.
Съгласно Изборния кодекс Народното събрание има право да избере ръководителя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно показаните партии и обединения, както и партиите и обединенията, които имат определени с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, само че не са парламентарно показани.

Съгласно признатите правила предложенията за членове на Централната изборна комисия се вършат от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и обединения, които имат определени с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, само че не са парламентарно показани, в писмена форма посредством деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси. Срокът за това е 14 дни от приемането на процедурните правила.

Изборът на ръководител, заместник-председател и секретар на ЦИК ще бъде изработен от Народното събрание и ще бъдат гласувани поотделно. Гласуването ще е очевидно посредством компютъризираната система за гласоподаване. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако няколко претенденти за една служба са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определен е претендентът, получил най-вече гласове „ за “.Когато това не се случи е организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове „ за “. Ако и при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР