Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на

...
Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на
Коментари Харесай

Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК, слухове спрягат Данаил Кирилов за поста

Парламентът одобри процедурни правила за избор на нов ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК), с което даде ход на процедурата.
Парламентарните групи и депутатите имат разполагаем 5 дни, с цел да предложат своите претенденти на Комисията по правни въпроси. Свои номинации, само че адресирани до народни представители, могат да вършат и неправителствените организации.
 Депутатите освободиха Стефка Стоева като ръководител на ЦИК Депутатите освободиха Стефка Стоева като ръководител на ЦИК
Със 145 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и двама „ въздържал се “ депутатите прекратиха пълномощията на...
Всички документи, съпътстващи избора, ще бъдат обществено оповестени на уеб страницата на Народното събрание.
, а по-късно те ще бъдат изслушани навън съвещание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се организира в пленарна зала.
Припомняме, че някогашният ръководител на изборната комисия Стефка Стоева разгласи в края на август, че се отдръпва от поста, а няколко дни по-късно Народното събрание приключи пълномощията ѝ.
Първоначално тя уточни персонални претекстове, само че по-късно разгласи, че показва противоречие с готвените промени в Изборния кодекс , които трансферират напълно отговорността на ЦИК за закупуване, поддръжка и предпазване на бъдещите машини за гласоподаване. Според Стоева за това би трябвало да се погрижи страната, в лицето на изпълнителната власт.
 Данаил Кирилов към този момент не е народен представител, Йордан Цонев оглави краткотрайна комисия Данаил Кирилов към този момент не е народен представител, Йордан Цонев оглави краткотрайна комисия
Бившият правосъден министър Данаил Кирилов към този момент не е и народен представител. Парламентът гласоподава заявката му за овакантяване. Със 127 гласа " за ",...
Същевременно в някои медии потегли слух, че някогашният правосъден министър Данаил Кирилов може да заеме поста на ръководител на ЦИК.
Според депутатката Десислава Атанасова ръководещите към този момент имат подготвен човек за поста, само че не загатна съответно име. Във вторник Кирилов подаде оставка като депутат, а по-късно беше освободен от пълномощията си от Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР