Парламентът прие промени в Закона за ДАНС на първо четене.

...
Парламентът прие промени в Закона за ДАНС на първо четене.
Коментари Харесай

Промените в Закона за ДАНС минаха на първо четене

Парламентът одобри промени в Закона за ДАНС на първо четене.
„ За “ измененията гласоподаваха 93 народни представители, „ срещу “ - 2 и „ въздържали се “ - 38, с което те бяха признати.
Законопроектът транспонира европейска инструкция за потреблението на резервационни данни на пасажерите за попречване, откриване, следствие и наказателно гонене на терористични закононарушения и тежки закононарушения.
Законопроектът урежда случаите на взаимно потребление на кодове на полети, както и периодите за предаване на данните от въздушните превозвачи или упълномощени снабдители на услуги на Националното звено за приемане и култивиране на резервационни данни на пасажерите в Република България. Срокът, който се планува е 48 часа за въздушни превозвачи, осъществяващи постоянни полети и 24 часа преди оповестеното време за политане за въздушни превозвачи, осъществяващи нередовни полети, и директно преди полета.
Промените вкарват фигурата на длъжностно лице по отбрана на данните и задължават страната ни да дава статистическа информация на Европейската комисия. Законопроектът урежда реда за даване или продан на резервационни данни на пасажерите с националните звена или други способени органи на страни - членки на Европейския съюз, с Европол или с трети страни, съобщи Фокус.
Резервационните данни на пасажерите съставляват запис на условията за пътуването на всеки пасажер, в който се съдържа цялата информация, нужна за култивиране и управление на резервацията от въздушните превозвачи, извършващи резервацията, и от участващите въздушни превозвачи за всяко пътешестване. Според вносителите потреблението на информацията за пасажерите, събирана от въздушните превозвачи, е значим инструмент за реализиране на предварителна защита, определяне и следствие на закононарушения и наказателно гонене на причинителите.
Анализът на резервационните данни на пасажерите подкрепя идентификацията на високо рискови пасажери, непознати досега на способените органи, в подтекста на битката с тероризма, трафика на опиати, трафика на хора, половата употреба на деца и други тежки закононарушения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР