Парламентът прие окончателно т.нар. Закон за горивата, който предизвика недоволството

...
Парламентът прие окончателно т.нар. Закон за горивата, който предизвика недоволството
Коментари Харесай

Приеха спорния закон за горивата

Парламентът одобри дефинитивно така наречен Закон за горивата, който провокира недоволството на дребните търговци на горива предходната година , съобщи кореспондент на ТОПНОВИНИ. В края на 2019 година измененията бяха импортирани от министъра на стопанската система Емил Караниколов, като с тях се цели значително облекчение на утвърдените режими за търговия, запазване и транспортиране на горива.

По време на гласуването в зала дребните търговци на горива стачкуваха пред постройката на Народното събрание , с цел да защитят постигнатите в договарянията с държавното управление промени. Председателят на Асоциацията на българските търговци, вносители, производители и превозвачи на горива Иван Кашилски съобщи, че измененията няма да убият дребните търговци с горива, а ще попречат на развиването на монопол в бранша.

Именно поради повишените условия за капитал и банкови гаранции, дребните търговци на горива оповестиха закона за лобистки в услуга на огромните играчи . Тогава те обявиха, че в случай че настояванията им не бъдат изпълнени, са подготвени да излязат на неопределен митинг по образеца на " жълтите жилетки " в Париж. След извършена поредност от срещи с икономическия министър обаче до това не се стигна.

След това обаче недоволни се оказаха едрите петролни компании . От Българската петролна и газова асоциация бяха обезпокоени, че новорегистрираните бензиностанции и компании за търговия на едро се изключват от условието за банкови гаранции. Според тях това основава условия посредством сдружения фантоми да продължи да се краде Данък добавена стойност и данък от горива.

Формално законът за горивата е в действие от януари 2019 година , само че поради изчезнала разпоредба за използването му той не работи. Наредбата бе бавена съзнателно, с цел да може да се изчистят противоречивите текстове. Тя бе призната в края на юли 2019 година с изискване, че трябваше да влезе в действие от 26 октомври, само че по-късно срокът бе отсрочен за 26 януари 2020 година Сегашните законови промени ще наложат пренаписване на наредбата, а това ще отсрочи влизането в действие на закона с най-малко още два месеца.
Какво се трансформира?
Пред последната година  спорният  закон за горивата претърпя цялостна смяна . Отпада условието към търговците на едро да имат най-малко 1 млн. лева личен капитал. Вместо това размерът на минималния капитал ще зависи от размера на бизнеса.

За бензиностанциите към този момент няма прецизно условие да бъдат само трайно прикрепени към неподвижен парцел и се връща още веднъж опцията и да бъдат " преместваеми ", т.е. зареждане от цистерни. Така се отчита спецификата при осъществяване на действия в значими за стопанската система сектори като минна индустрия, строителство, пристанищни действия и други, при които е невероятно построяването на трайно прикован вътрешен обект. 

Занижени са техническите условия и към компаниите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с полутечен газ, които предвещаваха всеобщи банкрути. Изискването тези компании да имат най-малко 10 000 бутилки е сменено с 1000 бутилки. Отпадат и условията за минимална кубатура на складовете, в които ги съхраняват.

Земеделците, които не правят търговия с горива и нефтени артикули, отпадат от закона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР