Парламентът прие окончателно промените в Закона за енергетиката след близо

...
Парламентът прие окончателно промените в Закона за енергетиката след близо
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промените в Закона за енергетиката след близо пет часа дебати

Парламентът одобри дефинитивно измененията в Закона за енергетиката след близо пет часа диспути в пленарната зала.

Те засягат промени в КЕВР: нейния състав, членове, стаж, критерии, посочи Българска телеграфна агенция.

Спор провокира разширението на дефинициите на легалните термини "стаж в региона на енергетиката " и "стаж в региона на водоснабдяването и канализацията ". Според гласуваните промени, като подобен се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с подобен предмет на активност, само че регистрирани и/или лицензирани в друга страна членка. Така за стаж в енергетиката ще се приема и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банковото дело, обвързвано с енергийния бранш.

В заключителните разпореждания е записано, че с влизането на законопроекта в действие се приключват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в региона на стопанската система. Освен това, в деня, в който влезе в действие, посредством чоп се приключва мандатът на двама от членовете на КЕВР със стаж в региона на енергетиката. Жребият се организира в Народното събрание, сред членовете на комисията със стаж в региона на енергетиката, чийто мандат не е изминал, по правила, признати от комисията по енергетика, гласоподава Народното събрание.

Не пипайте КЕВР, не махайте юриста, не пипайте икономиста, прикани Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. По думите му, е недопустимо и не е работа на премиера нощес от парламентарната естрада да разгласи, че ще понижи цената на тока. Според депутата задачата на ръководещите е да се "наместят " в КЕВР, с цел да може, когато Кирил Петков каже да се понижи цената на тока, да го създадат.

"Голям плач за Ремзи Осман, който сега е член на комисията ", репликира го ръководителят на ПГ "Има подобен народ " Тошко Йорданов.

Въвеждате норма, която е съответно ориентирана към двама от членовете на комисията, разяснява Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

Колегата ѝ Тома Биков /ПГ на "ГЕРБ-СДС "/ уточни, че критериите за предложение на членове са мощно занижени, и това, съгласно него, е по този начин, тъй като претендентът на ръководещите може би не дава отговор на сегашните условия. Депутатът увери, че ГЕРБ в никакъв случай не са желали и не са имали свои представители в КЕВР, тъй като политически е неизгодно, защото това е органът, който подвига или понижава цената на водата и на тока.

Вие ли ще говорите за занижаване условията за стажа, когато през лятото на 2020 година ГЕРБ занижи критериите, опонира му Ива Митева от Има Такъв Народ. Тук е ясно на какви правила би трябвало да дават отговор претендентите, ще се гледат и в комисия, добави тя.

Народно събрание одобри предварително да се приключват пълномощията на член на комисията при фактическа неспособност да извършва повече от три месеца отговорностите си вместо досегашните шест.

Решенията в състава "Енергетика " се одобряват с болшинство от членовете, от които най-малко един е със стаж в енергетиката, одобри също Народно събрание.

В хода на дебата Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че енергийната комисия през вчерашния ден е отхвърлила предлагането им молитвените домове да се приравнят с битовите консуматори и да бъдат трансферирани към контролирания пазар. Мислите по какъв начин да сменим членовете на КЕВР, а не по какъв начин да помогнем на молитвените домове, общините, уточни той. ПГ на "ГЕРБ-СДС " е подготвила и ще внесе през днешния ден план на решение за отплата за общини, общински предприятия, лечебни заведения, учебни заведения, молитвени домове поради високите цени на тока, заяви депутатът.

Законът влиза в действие от обнародването му в "Държавен вестник ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР