Парламентът прие окончателно промени в Закона за чистотата на атмосферния

...
Парламентът прие окончателно промени в Закона за чистотата на атмосферния
Коментари Харесай

Нови изисквания за горивата след промени в закона за въздуха

Парламентът одобри дефинитивно промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.
Според тях, когато контролните органи установяват, че популяризираното течно гориво на бензиностанция дава отговор на условията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, само че не дава отговор на Закона за силата от възобновими източници, то не се изтегля от пазара при положение, че крайният пропагандатор предприеме дейности за привеждането му в сходство като смеси наличните количества горива на бензиностанцията с партида гориво, позволяващо привеждането му в сходство със законовите условия.
Привеждането на горивото в сходство с условията на закона се потвърждава с проба от смесеното гориво, взета от контролните органи и изпитана в акредитирана лаборатория по индикатори, избрани в разпоредба, като разноските за тестването са за сметка на крайния пропагандатор. В протокола от изпитването на акредитираната лаборатория би трябвало да се съдържа цялата нужна информация за идентифициране на взетата проба.
Контролните органи въз основа на протокола от изпитването правят експертиза за сходство с условията на Закона за силата от възобновими източници и Закона за чистотата на атмосферния въздух и при открито противоречие течното гориво се изтегля от пазара.
Когато контролните органи не установяват наличие на биогориво в популяризираното течно гориво на бензиностанция, същото се изтегля от пазара.
Парламентът гласоподава, когато операторът потвърди пред способния орган, че съответните възможни правила за неорганизирани излъчвания /ННЕ/ са механически и стопански неосъществими за обособена апаратура, способният орган може да го освободи от задължението за съблюдаване на тези правила, като дефинира нови.
Освобождаването от задължението за съблюдаване на ННЕ се прави с решение на шефа на съответната районна ревизия по околната среда и водите по пример, утвърден от министъра на околната среда.
Операторите могат да бъдат освобождавани от съблюдаване на нормите за неорганизирани излъчвания само при изискване, че това няма да докара до забележителен риск за човешкото здраве или околната среда.
Операторите, които желаят да бъдат освободени, са длъжни да имат одобрен проект за ръководство на разтворителите от миналата година.
Операторите на огромни горивни съоръжения на твърдо гориво и/или биомаса и операторите на междинни съоръжения с обща номинална входяща топлинна мощ, равна или по-голяма от 20 MW, употребяват система за видеонаблюдение и надзор на всички точки на подаване на горива към котелния завод, на местата на непосредственото подаване на гориво в котлите към всяка апаратура, както и общото място за предпазване на горивото.
Системата за видеонаблюдение би трябвало да обезпечава следене в действително време на типа на подаваното гориво посредством стационарно монтиране на видеокамери на всички точки на подаване на горива към котелния завод на всяка апаратура, както и на общото място за предпазване на горивото.
Операторите обезпечават за своя сметка далечен достъп на съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда, на чиято територия се намира инсталацията, и на органите на локално самоуправление до видеоизображенията в действително време и опция за далечен обзор на съхраняваната в системата информация.
Народно събрание разписа имуществена глоба от 15 000 до 50 000 лева за оператор, нарушил наредбите. За наново нарушение санкцията е от 50 000 до 150 000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР