Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс. Второто четене отне

...
Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс. Второто четене отне
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

Парламентът одобри дефинитивно промени в Изборния кодекс . Второто четене лиши на депутатите повече от 14 часа.

В изборния закон беше написан проект за цялостното въвеждане на машинното гласоподаване. На изборите за членове на Европейския парламент през май т.г. машинно гласоподаване ще се създава в минимум 3000 изборни секции. При локалните избори през есента машинното гласоподаване ще се създава в минимум 6000 изборни секции. Гласуването на всички избори по-късно ще бъде единствено машинно и няма да се позволява гласоподаване на хартиени бюлетини, с изключение на в секциите в чужбина, секциите на кораби, в затвори и други

При отчитането на преференциалния избор на изборите за Европейски парламент желанията (преференциите) за обособените претенденти ще са годни, в случай че претендентът е получил действителни гласове не по-малко от националната изборна квота. При гласуването на локалните избори желанията (преференциите) за обособените претенденти ще са годни, в случай че претендентът е получил действителни гласове не по-малко от общинската изборна квота.

Депутатите взеха решение до 31 март 2020 година ЦИК да одобри пътна карта за пробното отдалечено електронно гласоподаване и да дефинира реда за произвеждането му.
Отпадна предлагането да се позволи обявяване на резултатите от социологическите изследвания в изборния ден.-->

Не беше признато и предложение на опозицията кмет да избират в обитаеми места с над 150 поданици. Сегашната наредба дава право кмет да се избира в обитаеми места над 350 поданици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР