Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет

...
Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет
Коментари Харесай

Росен Желязков в 5:41 ч: Добро утро и честит бюджет

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, в 5:41 часа тази заран.

Добро утро и цветущ бюджет, разгласи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната наредба от законопроекта.

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. Благодаря на сътрудниците от бюджетна комисия и на всички присъстващи в залата, на всички сътрудници и стенографи, които в продължение на над 20 часа съумяха да устоят на този маратон, сподели той.

След това Желязков закри съвещанието на Народното събрание. Той разгласи, че идващото пленарно съвещание ще стартира през днешния ден в 13:00 часа.

 

След като проектобюджетът, направен от екипа на Василев, беше редактиран сред първо и второ четене, което провокира напрежение в ръководещото болшинство, в последна сметка той беше признат в пленарната зала в първичните му параметри. Те плануват 3% недостиг и сериозна финансова стратегия, разяснява финансовият министър.

Сред новите текстове на закона за бюджета попадна новото обвързване заплатите на всички, които работят в предприятия с над 100 индивида, да се изплащат по банков път. Депутатите одобриха и отпадане на банковите такси при изтегляне на заплати и пенсии от банкомати на банката, издала съответната карта.

Друга смяна планува разширение на кръга от случаи, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова загадка, да вземем за пример по искане на обществен реализатор по отношение на застраховане и събиране на отговорности.

По отношение на записаните по Данък добавена стойност компании беше признато, когато в края на календарно тримесечие наличните суми в касите надвишават 50 000 лева, те да бъдат декларирани незабавно. Първият интервал, за който ще се заявяват тримесечни данни, е третото тримесечие на тази година.

Депутатите взеха решение и да оставят в действие понижения размер на Данък добавена стойност от 20% на 9% за ресторантьорския отрасъл. Намалението стана факт по време на пандемията от COVID-19, само че заведенията не престават да упорстват за неговото оставане в действие и до момента.

Мнозинството отхвърли концепцията на Асен Василев клиентите на заведения за хранене и заведения, които не са получили касов бон със сметката си, да не заплащат своята консумация.

Бюджетът за 2023 година планува нараствания на заплатите в редица държавни структури, изключително в бранш “Сигурност ”.

Основните заплати на личния състав в системата на Министерство на вътрешните работи се усилват с 10% от 1 август, а някои длъжности ще получат в допълнение нарастване със 100 лева, за което бяха планувани общо 150 млн. лева За увеличение на заплатите в ДАНС бяха отпуснати 5,7 млн. лева, а за Държавна организация “Технически интервенции ” (ДАТО) - 3,7 млн. лева

За Министерството на защитата (МО) бяха планувани спомагателни 75 млн. лева, а за Министерството на здравеопазването (МЗ) и протестиращите чиновници на центровете за незабавна здравна помощ - 30 млн. лева Националният застрахователен институт (НОИ) пък ще получи 7,83 млн. лева за нарастване на заплатите.

По-рано тази седмица тематиката за бюджета породи напрежение сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ). Това се случи поради ремонти, които бяха признати сред първо и второ четене от бюджетната комисия, предизвиквайки недоволството на Асен Василев. В сряда обаче водачите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС реализираха съглашение да одобряват в началото препоръчаният план.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР