Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет

...
Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет
Коментари Харесай

Парламентът прие държавния бюджет за 2023 г. на второ четене след 20-часово заседание

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, в 5:41 часа в петък.

„ Добро утро и цветущ бюджет “, разгласи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната наредба от законопроекта.

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. Благодаря на сътрудниците от бюджетна комисия и на всички присъстващи в залата, на всички сътрудници и стенографи, които в продължение на над 20 часа съумяха да устоят на този маратон, сподели той.

След това Желязков закри съвещанието на Народното събрание. Той разгласи, че идващото пленарно съвещание ще стартира в 13:00 часа.

Бюджетът е в в началото заложените параметри – с 3% недостиг, със сериозна финансова стратегия, с едно преразпределение на част от финансовите разноски към в допълнение възнаграждение, което Народното събрание гласоподава, в размер на към 300 000 000 лв.. Така министърът на финансите Асен Василев разяснява пред публицисти в Народното събрание признатия тази заран на второ четене държавен бюджет за тази година, след съвещание, почнало през вчерашния ден и траяло над 20 часа.

По думите му в огромната си част фискалните ограничения са непокътнати по този начин, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на страната стартира с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше съществени и продължителни диспути.

Попитан дали може да има някаква смяна, поради обстоятелството, че Българска народна банка ревизира прогнозата си за напредък на стопанската система на 1%, а бюджетът е направен при 1.8%, той отговори, че продължава да има вяра, че стопанската система ще пораства по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че по този начин или другояче данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да оберат разлика, изясни финансовият министър.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР