Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за Българската народна

...
Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за Българската народна
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене законопроекта за БНБ

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене законопроекта за Българската национална банка (БНБ), с който се обезпечава правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за Българска народна банка да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България, предава Българска телеграфна агенция. 

Със законопроекта за Българска народна банка се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, регистрирани в отчетите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за Българска народна банка.

Не се плануват промени по отношение на настоящото законодателство във връзка с процедурата по желание на състав на Управителния съвет на Българска народна банка. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание. По предложение на шефа Народното събрание ще избира и подуправителите-ръководители на главните ръководства „ Емисионно “, „ Банково “ и „ Банков контрол “. Другите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на Управителния съвет остава шест години. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР