Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно мерките срещу спортното хулиганство

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене измененията в Закона за опазването на публичния ред при осъществяване на спортни мероприятия против спортното безчинство. Мерките бяха утвърдени в незабавен порядък поради началото на футболното състезание.

Достъпът до спортното мероприятие ще се реализира посредством даването на документ/знак, персонализиращ посетителите, или след разчитане на персонална карта на посетителя от скенер за персонални документи. Тази наредба ще влезе в действие една година след обнародването на измененията.

Разширяват се пълномощията на ръководителя по сигурността и сигурността на спортното мероприятие, свързани с недопускането в спортната зона и спортния обект на лица с наложени насилствени административни ограничения, на малолетни и малолетни без компаньон. Въведено е условието единодушието на работоспособен компаньон на малолетни и малолетни да се удостоверява с декларация.

Едно пълнолетно лице може да бъде компаньон на не повече от три деца до 16 години, с изключение на в случаите на проведено посещаване от образователни заведения или спортни организации и когато е родител, аставник, настойник или друго лице, което поставя грижи за децата.

В признатите промени е разказано в детайли държанието, което се смята за спортно безчинство. То включва и отправянето на хули, други неприлични изрази, жестове и държание, които са изключително вулгарни, както и изрази и викания, насаждащи ненавист на расова, етническа или религиозна основа.

Системата от санкции е допълнена с насилствени административни ограничения, които за избрани противообществени прояви ще бъдат налагани от Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи по местоизвършване на действието, а санкциите са повишени.

Например за навлизане на спортния терен, мятане на предмети, отправяне на хули, предизвикателство или присъединяване в сбивания ще се постанова санкция от 1000 до 2000 лева и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от една до две години.

За посягане над състезатели, съдии, полицейски органи или за заличаване или разваляне на непознато имущество ще се постанова безплатен труд в интерес на обществото от 60 до 140 часа, или задържане в териториална конструкция на Министерство на вътрешните работи за период от пет до 15 денонощия, както и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от две до три години.

Когато противообществената демонстрация е осъществена от малолетен на възраст от 16 до 18 години, се постанова задържане в териториална конструкция на Министерство на вътрешните работи за период от пет до 10 денонощия и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от една до две години.

Въвеждат се спомагателни условия по отношение на разполагането и потреблението на видеокамери на спортните обекти. Организаторите на спортни мероприятия ще унищожават видеозаписите не по-рано от три месеца след правенето им, с изключение на в случаите, когато те съдържат данни за осъществено закононарушение или нарушаване по този закон, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР