Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Приеха механизъм за заплатите за най-ниските длъжности в МВР

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР). С тях се вкарва механизъм за установяване на заплатите за най-ниските заемани длъжности в Министерство на вътрешните работи, който влиза в действие от 1 януари 2025 г. 

Базата за установяване размера на главното месечно заплащане на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи за най-ниската служба е междинната работна заплата за страната за второто тримесечие на миналата година, съгласно данни на Националния статистически институт (НСИ), като месечното заплащане се усилва с коефициент по отношение на базата, както следва: за най-ниската изпълнителска служба - не по-малко от 1,2; а за най-ниската младша изпълнителска служба - не по-малко от 1,0, взеха решение депутатите. 

С публицистично предложение от Младен Маринов (ГЕРБ-СДС), направено в пленарната зала, коефициентите бяха в допълнение увеличени. Първоначално се предвиждаше те да бъдат надлежно 1,0 и 0,8.   

Базата за установяване размера на главното месечно заплащане на работещите по трудово правно отношение в Министерство на вътрешните работи за най-ниската служба е междинната работна заплата за страната за второто тримесечие на миналата година, съгласно данни на Националния статистически институт, като месечното заплащане се усилва с коефициент по отношение на базата, както следва: за висше обучение - не по-малко от 0,8; а за приблизително обучение - не по-малко от 0,6. Предвижда се базата да се преизчислява годишно през първия месец на всяка година. 

В момента базата за установяване размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба се утвърждава годишно със закона за държавния бюджет, като месечното заплащане се усилва със подобаващ коефициент по отношение на базата.

Депутатите одобриха базата за установяване на стипендията на курсантите в Академията на Министерство на вътрешните работи да е в размер на 50 на 100 от месечното заплащане на стажантите, назначени на изпълнителска служба. Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС) изясни, че курсантите в Академията на Министерство на вътрешните работи са към 650 на година и с този текст тяхната стипендия ще може да се актуализира съгласно повишаването на заплатите в Министерство на вътрешните работи. 

Отменена беше опция в обитаеми места с население до 5000 души да се позволява реализиране на пожарогасителна и избавителна активност и в екипи от двама чиновници. Органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията ще работят в екипи от най-малко трима чиновници. 

Божидар Божанов от „ Продължаваме промяната-Демократична България “(ПП-ДБ) сподели, че приветства по принцип осъвременяването на възнагражденията в Министерство на вътрешните работи, само че методът в специфичен закон да се уреди подобен разход не бил верен. Според него това би трябвало да се прави със закона за бюджета. 

 Българска телеграфна агенция Българска телеграфна агенция

Иван Иванов ( " Българска социалистическа партия за България " ) не се съгласи с Божанов и уточни, че точно тук е методът да се урегулират възнагражденията в Министерство на вътрешните работи. Той означи, че там работят чиновници от три категории - по закона за Министерство на вътрешните работи, по Закона за държавния чиновник и работещи по трудови правни отношения. Тези параграфи влизат в действие от 1 януари 2025 година и с тях даваме посока по какъв начин да се направи бюджетът за 2025 година, изясни Иванов. Той означи, че в значително дирекции заплатите са на извънредно ниско равнище. Според него това ще бъде един добър тласък да се работи качествено в Министерство на вътрешните работи и там да постъпват качествени хора.  

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) разяснява, че не желаят " да взривяват " бюджета. Ние просто желаеме най-сетне да завърши тематиката с това служители на реда и чиновници в Министерство на вътрешните работи от всички категории всеки бюджет да потеглят да се молят по комисии да им усилват или да им оправят заплатите, сподели той и уточни, че тук е препоръчан подобаващ механизъм.

От " Възраждане " също показаха, че ще поддържат предложенията за увеличение на заплатите на трите категории заети в Министерство на вътрешните работи. Петър Петров ( " Възраждане " ) разяснява, че най-сетне би трябвало да бъде обърнато внимание на възнагражденията на най-ниските длъжности в Министерство на вътрешните работи.

Георги Ганев (ПП-ДБ) уточни, че числеността на чиновници в Министерство на вътрешните работи е много огромна и даже минимално нарастване на междинното възнаграждение значи стотици милиони резултат. Той разяснява, че в действителност има извънредно ниско платени хора в системата и стартовото равнище е доста зле платено, заради което няма претенденти, само че има и хора, които са прекомерно добре платени за работата, която правят. Затова изиска да види вътрешни промени.     

Една градина както би трябвало да бъде поливана, по този начин и да бъде плевена, само че двете неща не би трябвало да се обвързват, разяснява Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС). Той означи, че има общ дефицит на фрагменти, в това число и в системата на Министерство на вътрешните работи. 

По предложение на Йордан Цонев (ДПС) беше призната публицистична корекция всички текстове, които засягат заплати и хонорари, да влязат в действие от 1 януари 2025 година  

След гласуването ръководителят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) разяснява, че са създали сложна крачка и благодари на депутатите от името на всички, при които ще се наредят да си вадят паспорти, номера на коли и на тези, на които ще звънят на телефон 112. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР