Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Семейния кодекс,

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Семейния кодекс,
Коментари Харесай

Парламентът свали тайната на осиновяванията

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене промени в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя генезис.

С промените отпада условието за „ значими условия “ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се уголемява кръгът на лицата, които имат право да изискат откриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите към съда към този момент ще могат да се извърнат наследниците и съпругът/ надлежно брачната половинка на осиновения.

Осиновителите, навършилият осемнадесет години осиновен, неговите низходящи, съпругът/ надлежно брачната половинка може да изиска от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, записаха депутатите.

Окръжният съд в правосъдно съвещание при закрити врата, откакто уведоми за производството родителите по генезис на осиновения и изслуша заключението на прокурора, се произнася с решение. Уведомяването на родителите по генезис на осиновения не се прави в случаите, когато те не могат да бъдат призовани по реда на Гражданския процесуален кодекс или са умряли.

Христо Петров („ Продължаваме промяната-Демократична България “) уточни, че преди повече от 20 години в България стартира борба за унищожаване на една голяма неправда, едно изречение в Семейния кодекс, което унищожава човешки ориси и което кара хиляди хора да търсят своя генезис не благодарение на закона, а посредством телевизионни излъчвания, фейсбук групи или посредством рушвет – доказването на така наречен значими условия. Припознах идеята и болката на тези хора преди по-малко от две години, уточни той. Петров показа някои от въпросите им – кой има право да каже кое е значимо събитие, има ли по-важно от това да знаеш от кое място произлизаш и за какво би трябвало да си болен, с цел да знаеш коя е майка ти и кой е татко ти. Той прикани депутатите да дадат на тези хора справедливостта, която заслужават, като отстранен „ проклетите значими условия “.

Депутатите одобриха още юридически лица с нестопанска цел, получили позволение от министъра на труда и обществената политика, да могат да правят консултиране за реализиране по подобаващ метод на контакт сред осиновен и родители по генезис.

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) изясни, че тук не става въпрос за ходатайство за приемане на информация, а за ходатайство по искане на осиновен или осиновител, получил достъп до информация за генезис, за психическа помощ за контакт с биологичните родители. Няма по какъв начин без тези курсове за осиновителите и поддръжка на страната, сподели тя. Аз имам персонален опит от подобен курс, тъй като аз съм осиновител, съобщи Захариева. Чисто официално може да отговаряш на изискванията, да нямаш болести, да имаш приходи, само че да не си квалифициран душевен за тази стъпка, уточни тя.

Текстовете за по-лесно откриване на тайната на осиновяването и за посредничеството бяха отхвърлени от правната комисия, само че подкрепени в пленарната зала.

С признатите промени в Семейния кодекс се основават Национална електронна осведомителна система за цялостно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при изискванията на цялостно осиновяване. Предвижда се платформите да са подготвени до 1 януари 2025 година

Осиновяващият би трябвало да е минимум с петнадесет години, само че не повече от петдесет години по-възрастен от осиновявания, одобри Народното събрание. Въвежда се процедура, която да приключи практиката родители да предотвратяват вписването на децата в регистъра за осиновяване, като дават обещание да ги вземат от институциите или да ги настанят в семейство на родственици, само че това не се случва./БТА

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР