Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024

...
Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно бюджета за 2024 г.

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене държавния бюджет за 2024 година Гласуването на текстовете беше на три съвещания тази седмица, като първото беше изключително – в понеделник.

Бюджетът е реален, само че няма да бъде елементарен за осъществяване, разяснява след последното гласоподаване министърът на финансите Асен Василев. По думите му изцяло транспарантно е финансовото бюджетиране и в приходната, и в разходната част да се види, че Националната работа за защита (НСО) ще купува коли за малко над 2 млн. лева или че ще се строи болница за детско лекуване в Бургас.

Всеки финансов разход е записан ред по ред в тази стратегия и на месечна база ще можем да следим действително по какъв начин се извършва тя, акцентира министърът. И посочи, че с приемането на тази финансова стратегия се дава запас да се случат тези планове, само че, с цел да стане тя действителност, би трябвало доста министерства, организации, общини да си свършат работата, да проведат поръчките, да създадат плановете, да проконтролират изпълнителите, тъй че в края на 2024 година да имаме България, която е по-модерна, по-съвременна, по-европейска, и страна, в която инфраструктурата не е останала от римско време. И също по този начин един бюджет, който мощно поддържа приходите, тъй като това е извънредно значимо, с цел да спрем да споделяме, че конкурентното ни преимущество са ниските заплати, а положителното обучение, опазване на здравето, положителната инфраструктура и инициативността на бизнесмените, акцентира Асен Василев.

Последното гласоподаване бе за плановите оферти на общините. Според Василев вотът е посочил, че когато се работи транспарантно и се даде опция на кметовете и локалната власт да кажат какво е значимо за тях и техните съграждани, всички в това Народно заседание, без значение от разликите си, могат да се обединят и да поддържат тези старания. Искам да ви благодаря за това, обърна се министърът към депутатите.

И ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев поздрави народните представители за присъединяване им в доста ползотворния, съгласно него, спор по бюджета, както на първо четене, по този начин и в комисията, и в този момент на второ четене, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е първият бюджет за целия преход, който има за пръв път програмно бюджетиране на капиталовата стратегия, посочи Цонев. Цялата финансова стратегия е направена по този начин, че може да се добавя, трансформира според от равнището на усвояемост на националната и на общинската предпочитана стратегия. Вярваме, че цялата тази иновация ще даде положителни резултати и ще докара финансовата стратегия до това да бъде фактор за ускорение на икономическия напредък, сподели ръководителят на бюджетната комисия. Той поздрави финансовия министър за свършеното.

Аз също съм признателен за благодарностите, които слушахме за Движение за права и свободи, за Асен Василев, сподели ръководителят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов. Трогнаха сърцето ми, извънредно съм благополучен, че ще имаме към 8 милиарда лева спомагателен дълг, че се насочват пари защо ли не, без да има потребност, тъй че за първи път съм изумен и в същото време въодушевен от „ любовта сред Движение за права и свободи и Асен Василев, която закупи такава обществена форма “, приключи той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР