Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024

...
Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024
Коментари Харесай

Реалистичен, но няма да бъде лесен. Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2024

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене държавния бюджет за 2024 година. Според финансовия министър Асен Василев този Закон за държавния бюджет демонстрира по какъв начин нещата могат да се вършат оптимално транспарантно.

Гласуването на текстовете беше на като първото беше изключително – в понеделник.

" Бюджетът е реален, само че няма да бъде елементарен за осъществяване ", сподели след последното гласоподаване, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му изцяло транспарантно е финансовото бюджетиране и в приходната, и в разходната част.

" Всеки финансов разход е записан ред по ред в тази стратегия и на месечна база ще можем да следим действително по какъв начин се извършва тя ", сподели още Василев.

Депутатите утвърдиха рекордни разноски по финансовата стратегия на страната - близо 10 милиарда лева За пръв път като приложение към закона е прибавен и описът с планове, за които се предлага да бъдат изхарчени парите. Дотук се стигна, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов блокира работата по бюджета, до момента в който не се запише коя община какъв брой пари взима, напомня Дневник.

Бюджетът за 2024 година е заложен с дефицит на приходите от 6,2 милиарда лв. или недостиг от 3%. Разчетите са направени при предстоящ растеж на стопанската система следващата година от 3,2 на 100 и средногодишна инфлация от 4,8%.

Новината идва, откакто по-рано тази седмица депутатите утвърдиха на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на публичното обезпечаване и одобриха рамката на държавния бюджет за следващата година.

Размерът на недостига стана мотив за разногласия сред партиите по-рано през годината. В последна сметка препоръчаният от финансовия министър Асен Василев недостиг от 3% беше признат, като тази стойност е належащо изискване за приемането на България в еврозоната.

През ноември обаче президентът Румен Радев върху Закона за бюджета за 2024 година

Парламентът гласоподаваха бюджета на земеделското министерство, в който плануваните доходи са в размер на 204 386 000 лева Текущите разноски са планувани в размер на 303 743 700 лева, финансовите - 29 300 000 лева Предвидените бюджетни взаимоотношения прехвърляния от централния бюджет са в размер на 173 936 200 лева Българска социалистическа партия желаеха и повече пари за Селскостопанска академия в размер на 63 909 000 лева вместо плануваните 53 млн. лева, само че предлагането бе отхвърлено.

Депутатите гласоподаваха бюджетите и за Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция . За Българска национална телевизия бяха гласувани 86 980 600, за БНР - 62 974 400 лева, за Българска телеграфна агенция - 11 856 500 лв..

От няколко години поради политическата рецесия бюджетната процедура е нарушена и няколко пъти годината стартира без признат бюджет. Тазгодишният бюджет беше признат изключително късно - през юли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР