Парламентът прие Национална стратегия за младежта 2021-2030 г., въпреки посочените

...
Парламентът прие Национална стратегия за младежта 2021-2030 г., въпреки посочените
Коментари Харесай

Парламентът прие Национална стратегия за младежта до 2030 г.


Парламентът одобри Национална тактика за младежта 2021-2030 година, макар посочените недостатъци в хода на дебата в пленарната зала. Очаква се след това документът да бъде обновен. Стратегията поддържаха 130 народни представители, 25 от " Възраждане " бяха " срещу " и един депутат от " Демократична България " се въздържа.

От " Възраждане " предложиха тактиката да не бъде одобрявана преждевременно, а да се даде опция да се отстранят минусите ѝ. От други политически сили обаче означиха, че тактиката е закъсняла с две години, а тя е главен стратегически инструмент за обмисляне на политиките в областта на младежта с 10-годишен небосвод. 

Ще подкрепим тактиката, макар забележките към документа, и ще чакаме нейното скорошно актуализиране, сподели Красен Кралев (ГЕРБ-СДС), ръководител на парламентарната комисия по младежта и спорта. Въпреки несъвършенствата ѝ, считаме, че е неотложно да приемем тази тактика, тъй като в противоположен случай националните стратегии за младежта не могат да бъдат изпълнявани, добави той.

Коста Стоянов ( " Възраждане " ) уточни, че два или три месеца не са съдбовни, а ще са изцяло задоволителни отрасловото министерство да усъвършенства текстовете и да бъде препоръчана една добра тактика още в началните дни на  49-ото Народно заседание. 

Нямаме гаранция, че първото нещо, което ще влезе в идващия парламент, ще бъде тактиката, разяснява Иван Ченчев ( " Българска социалистическа партия за България " ). Така че дано да я приемем в този момент с всичките ѝ забележки, прикани той. По думите му, тактиката напълно не е съвършена, само че е нужна. Тя ще бъде обновена, няма да остане в този тип, уточни той. Според Ченчев тактиката си слага амбициозни задания и неслучайно е озаглавена " Ангажиране, овластяване, развиване ".

Ако по този начин продължаваме няма да имаме тактика и до 2030 година, разяснява Даниела Дашева ( " Български напредък " ) предлагането на " Възраждане ". Тя уточни, че документът е стартират през 2018 година и неслучайно крие недостатъци. 

В хода на дебата беше посочено, че някои от данните в тактиката не са настоящи, нямало и дума за експанзията измежду младежта и за справяне със зависимостите.

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков разяснява, че с цел да се актуализира документът, е нужно първо да бъде признат. Той уточни, че огромна част от статистическата информация е непълна и недостъпна за Министерството на младежта и спорта. Бучков заяви, че Министерството към този момент е сключило съглашение с Националния статистически институт, с цел да подадат какво тъкмо желаят да бъде извадено в целевата група 15-29 години и да работят с ясна и точна статистика. Според него тактиката би следвало да се занимае най-вече с полето на свободното време на младежите.

Националната тактика за младежта 2021-2030 година извежда две съществени области на дейности - основаване на среда за социализация и развиване в свободното време на младежите и възстановяване на потенциала на младежките организации и организации, които работят с и за младежи. Тя има отношение към предпочитаните области обучение и умения, умна промишленост, цифрова съгласуваност, локално развиване, обществено включване, здраве и спорт, културно разнообразие и достъп до просвета, се показва в отчета на парламентарната комисия по образованието и науката, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР