Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение

...
Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Промените в Конституцията минаха на Второ четене, предстои гласуването им и на Трето

Парламентът одобри на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, съобщи Българска телеграфна агенция. След близо шест часа диспути депутатите гласоподаваха на второ четене текстовете. За да бъдат дефинитивно признати, измененията ще бъдат гласувани и на трето четене. Сутринта парламентарната зала напуснаха от „ ИТН “ и „ Възраждане “. „ Българска социалистическа партия за България “ останаха в залата.

Служебен министър председател президентът ще може да избира всред избран кръг от хора - ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправителя на Българска народна банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместител, осведоми. Според първичната концепция в листата трябваше да влиза и ръководителят на Върховен касационен съд, само че след това тази алтернатива отпадна.

Една от поправките е директно обвързана с метода, по който ще се образува длъжностен кабинет. Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът - след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава длъжностен кабинет.

Според признатите промени, когато в 7-дневен период президентът не назначи Министерския съвет , препоръчан от избрания длъжностен министър председател, служебното държавно управление се избира от Народно събрание. Президентът насрочва избори за нов парламент в период до два месеца след назначението на служебното държавно управление. В този случай Народното събрание не заседава в едномесечен период преди производство на изборите като това евентуално се дължи на предизборната акция.

При оставка на държавното управление Народното събрание към този момент няма да се разпуска и ще заседава до клетвата на новите народни представители. Избори за ново Народно заседание ще се създават не по-късно от един месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото.

Според новите текстове депутати и министри към този момент ще могат да имат двойно поданство , само че с условия за уседналост последните 18 месеца в нашата страна. Президентът обаче би трябвало да е единствено с българско поданство по рождение, да е навършил 40 години, да не е подложен под забраняване, да не изтърпява наказване отнемане от независимост и да е живял последните пет години в България.

Висшият правосъден съвет ще се състои от 15-има членове и включва ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, осем души, избирани директно от съдиите от всички съдилища, и петима определени от Народното събрание. Висш съдебен съвет ще остане административен и кадрови орган само за съдиите. Ще бъде основан и Прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите.

Депутатите одобриха в главния закон да се запише, че всеки съд може да сезира Конституционния по своя преценка или искане на страна, само че единствено за противоконституционност на закон, използван по делото. Няма да има опция да се желае пояснение на Конституцията.

Промените, касаещи фигурата на основния прокурор , също минаха на второ четене. Депутатите одобриха обвинител номер 1 да се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия прокурорски съвет за период от пет години без право на наново избиране. Главният прокурор съставлява прокуратурата и управлява Върховната прокуратура.

Главният прокурор по предложение на Върховната прокуратура утвърждава и общи методически правила за активността в досъдебното произвеждане на прокурорите, следователите и другите проверяващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд, по ред избран в закон. Кандидатури за основен прокурор могат да издигат трима от членовете на Висшия прокурорски съвет, както и министърът на правораздаването.

Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение, гласят наредбите.

За осъществено закононарушение от общ темперамент основният прокурор или негов заместител се проверяват и обвиняването се поддържа пред съда от прокурор, който е заемал длъжността арбитър във Върховния касационен съд от наказателната гилдия или с сан на арбитър във Върховния касационен съд от наказателните отделения на апелативните или окръжни съдилища досега на назначението.

По отношение на регулаторите депутатите одобриха, че решенията за избор на регулатори би трябвало да се одобряват с болшинство две трети от всички народни представители.

Според закона, с цел да станат дефинитивни промените в Конституцията, те би трябвало да бъдат признати и на трето четене. То ще се състои в сряда, като депутатите ще гласоподават поименно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР