Парламентът прие на второ четене Закона за НЗОК за 2020

...
Парламентът прие на второ четене Закона за НЗОК за 2020
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно Закона за НЗОК за 2020 г., отново с критики от БСП

Парламентът одобри на второ четене Закона за НЗОК за 2020 година Общата сума на разноските и прехвърлянията по бюджета на Касата за идната година е 4, 7 милиарда лева
Първоначалният вид на бюджета претърпя промени. Първоначално парите за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лева, за профилирана извънболнична помощ – 264 млн. лева, а за медико-диагностична активност – 94 млн. лева Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.
6 млн. лева.допълнително бяха отпуснати от запаса за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична здравна помощ, 3 млн. лева за здравноосигурителни заплащания за профилирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лева за здравноосигурителни заплащания за медико-диагностична активност.
Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лева за лекарствени артикули. Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. " За " него гласоподаваха 108 народни представители, " срещу " - 64 и без " срещу ", с което то бе признато. Парите бяха планувани за медикаменти, които са изключение от общия механизъм за предоставяне на отстъпки. Средствата за това изключение бяха в размер на 99,9 млн. лева
От ГЕРБ обаче отдръпнаха този текст и това наложи преразпределянето на парите. 68 млн. лева отидоха за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за профилирани медицинсски грижи и за домашно лекуване на територията на страната.
31, 9 млн. лева бяха разпраделени за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозасращаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в изискванията на болничната здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги.
Българска социалистическа партия изиска медикаментите за деца до 14 година да са безвъзмездни и заложени в бюджета на НЗОК, само че предлагането бе отхвърлено.
" Нашето предложение е всички деца до 14 година да бъдат освободени от заплащането на медикаменти в извънболничната помощ ", сподели Георги Михайлов от левицата.
Нигяр Джафер от Движение за права и свободи изрази удовлетворение от заложения по-голям бюджет, само че не пропусна да уточни и проблемите, които остават нерешени в годините.
" Ние сме единствената страна, която няма Национална скринингова стратегия, както и проблеми с хоспитализациите и броя на направленията за експерти ", уточни тя. Джафер прикани да се акцентира на профилактиката и предварителната защита, тъй като когато заболяването пристигна, лекуването е скъпо.
Българска социалистическа партия видя възрастова сегрегация в параграф от бюджета на НЗОК.
" Параграф 15 от бюджета на НЗОК основава възрастова съгрегация. Това съобщи от трибуната на Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов. По думите му това е безспорна неуместна точка.
" Не би трябвало да се позволява такова разделяне ", акцентира социалистът. " Параграф 15 гласи: " Лечението на онкологични и онкохематологични болести, почнали преди навършване на 18-годишина възраст, продължава да се заплаща и след навършване на тази възраст до привършване на лекуването. ".
Даниела Дариткова от ГЕРБ, съобщи, че предлагането е положително и се прави по искане на детските онкохемалози.
" Ние даваме право на опция на тези пациенти да се лекуват в тези детски онкохематологични заведения, където са почнали лекуването си и след навършване на 18 години ", сподели тя.
Дариткова разясни, че до този миг пациентите над 18 години е трябвало да се реалокират в други лечебни заведения.
На собствен ред Георги Михайлов посочи, че в това предложение на никое място не написа, че пациентите ще продължат лекуването си в същите онколохематологичните заведения и след навършване на 18 година
" Недейте да съгрегирате пациентитеЧ, прикани още Михайлов от Българска социалистическа партия.
Депутатите взеха решение почналото лекуване на онкологично и онкохемалогични болести преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключането му.
Промените са заложени в преходни и заключителни разпореждания на Закона за здравето. От Българска социалистическа партия предлагаха лекуването на децата да продължи в същото болнично заведение, в което е почнало. Предложението на опозицията бе отхвърлено.
Народните представители резервираха размерът на 8 % здравна вноска. Законът за бюджета на НЗОК влиза в действие от 1 януари 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР