Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния

...
Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния
Коментари Харесай

Освободиха от акциз тока, втечнения нефтен газ и природния газ

Парламентът одобри на второ четене разпореждания от актуализацията на държавния бюджет, с които се трансформира Законът за акцизите и данъчните хранилища. Предвижда се освобождение от данък на електрическата сила, втечнения нефтен газ и природния газ в период до 30 юни 2025 година " За " тези разпореждания бяха 117 депутати, 110 гласоподаваха " срещу " и трима се въздържаха.

Мярката е за да се подкрепи бизнесът и потребителите по отношение на непредвидения забележителен скок на цените на енергийните артикули, подбудени от повишеното търсене в европейски и международен мащаб. Тя ще бъде осъществена посредством правене на нотификация до Европейската комисия.

С измененията в Закона за държавния бюджет се вкара и понижена ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се ползва до 1 юли 2023 година В същия период ще се ползва и нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното.

В Агенция " Митници " ще се води обществен указател с настоящи данни, предоставени от лицензираните складодържатели за съществуване или липса на свободни складови потенциали, одобриха още депутатите.

Отпаднаха наредбите, свързани с увеличение на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи произведения и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари. Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличение на акциза върху всички продуктови категории тютюневи произведения, с което да се обезпечи бистрота, предвидимост за бизнеса и непоклатимост за потребителите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР