Парламентът прие на второ четене промените в закона за развитието

...
Парламентът прие на второ четене промените в закона за развитието
Коментари Харесай

Министър ще уволнява ректори за плагиатство във ВУЗ

Парламентът одобри на второ четене измененията в закона за развиването на университетския състав.

На лицата, за които по законов път се откри плагиатство или неистинност на показаните научни данни в научните писания, въз основа на които са придобили или са взели участие в процедура за придобиване на научна степен, или са заели, или взели участие в конкурс за заемане на академична служба, се лишава научната степен и се освобождават от служба.
Такова пълномощие има ректорът на висшето учебно заведение, надлежно ръководителят на научната организация, според реда, избран в правилника на организацията.

Министърът на образованието ще освобождава ректор на ВУЗ, в случай че той потвърдено е плагиатствал или не е извършил пълномощията си да освободи от служба лице, за което е установено плагиатство по законоустановения ред.

Създава се Комисия по академична нравственос към министъра на образованието, която да преглежда сигналите до него за нарушавания при провежданите процедури по присъждането на научни степени или заемането на университетски длъжности, както и за съществуването на плагиатство в дисертационните писания и показаните за оценяване изявления, неистинност на показаните научни данни, спор на ползи при образуването на съставите на научните журита по реда на този закон.

В период до два месеца от влизането в действие на измененията министърът на образованието издава правилника за активността на Комисията по академична нравственос и дефинира състава й.

Законът стартира да работи един месец след обнародването му в "Държавен вестник ". До 6 месеца от влизането в действие на промените вузовете и научните организации би трябвало да приведат правилниците си в сходство с условията и с правилника за използването на закона, както и да одобряват Европейската харта за откриватели, Кодекса за държание при асортимент на откриватели и Етичен кодекс.

Депутатите взеха решение при систематични нарушавания при осъществяване на процедурите за придобиване на научни степени и за заемане на университетски длъжности, както и при несъблюдение на заповедите за премахване на установени нарушавания, министърът на образованието да предлага лишаване на програмната акредитация на съответните докторски стратегии на висшето учебно заведение или научната организация.

Не бе признато предлагането на левицата за степен "доктор " да се изплаща в допълнение месечно заплащане не по-малко от 300 лева, а за "доктор на науките " - не по-ниско от 600 лева Сега размерът се дефинира от Министерския съвет, само че без съответен предел.

Преминаването от академична служба на същата академична служба в друго висше учебно заведение или научна организация може да се прави и без конкурс, с избор по решение на приемащото висше учебно заведение или научна организация и при условия и по ред, избрани с правилниците им.

По същия ред може да се реализира прекосяване на същата или на съответна академична служба и от задгранично висше учебно заведение или научна организация, които са приети и упълномощени от съответните за непознатата страна способени органи.

Народно събрание реши още факултетният, надлежно научният съвет да се произнасят по процедури за заемане на академичната служба "професор ", единствено в случай че най-малко една трета от състава на съвета с право на глас е от професори или доктори на науките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР