Парламентът прие на второ четене промените в Закона срещу футболното

...
Парламентът прие на второ четене промените в Закона срещу футболното
Коментари Харесай

Приеха по-сурови мерки срещу хулиганите на стадиона

Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона против футболното безчинство и за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия. Законопроектът е импортиран взаимно от парламентарните групи на ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “ по самодейност на пловдивският народен представител Славчо Атанасов.
Съгласно признатите промени на спортни мероприятия ще бъдат допускани лица и транспортни средства, които притежaват документ за право на достъп или след сканиране на персонална карта, написа Трафик нюз.Депутатите не разрешиха продажбата и предлагането на алкохолни питиета в спортните обекти в деня на мероприятието.

Парламентът дефинира и понятието спортно безчинство. Съгласно измененията това е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс и е осъществено в спортния обект или в спортната зона преди, по време или директно след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект. Футболното безчинство по смисъла на този закон се показва в носене на флагове, плакати и транспаранти, на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и знаци, подтикващи към ненавист и принуждение, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, оповестени за незаконни.

За футболно безчинство ще се счита отвод на осъществяване на разпорежданията на виновните за спортното мероприятие лица, нахлуването на спортния терен, паленето и поддържането на огън, хвърлянето на предмети, носенето на маски, отправянето на хули, други неприлични изрази, жестове и държание, които са изключително вулгарни, както и изрази и викания, насаждащи ненавист на расова, етническа или религиозна основа. За спортно безчинство ще се счита още носенето на оръжие и предмети, които могат да се употребяват като оръжие, муниции, спрейове със предпазен газ, с корозивни или с оцветяващи субстанции, сигнални ракети, взривни устройства, пиротехнически произведения и други общоопасни средства, обособени техни съставки, както и наркотични и други упойващи субстанции. За футболно безчинство се счита предизвикването или присъединяване в сбивания.

За тези противообществени прояви ще се постанова санкция от 1000 до 2000 лева и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от 1 до 2 години, а при повторното им осъществяване се постанова безплатен труд в интерес на обществото от 60 до 140 часа или санкция от 3000 до 5000 лева, както и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от 3 до 5 години. При случаите на посягане над състезатели, съдии, полицейски органи или други ангажирани с организацията на мероприятието или потребление на носените рискови предмети ще се постанова безплатен труд в интерес на обществото от 60 до 140 часа или задържане в териториална конструкция на Министерство на вътрешните работи за период от 5 до 15 денонощия, както и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от 2 до 3 години.

Когато действието в тези случаи е осъществено наново, се постанова безплатен труд в интерес на обществото от 100 до 220 часа или задържане в териториална конструкция на Министерство на вътрешните работи за период от 10 до 25 денонощия, както и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от 3 до 5 години. Когато противообществената демонстрация е осъществена от малолетен на възраст от 16 до 18 години, се постанова задържане в териториална конструкция на Министерство на вътрешните работи за период от 5 до 10 денонощия и възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и в чужбина за период от една до две години. Когато противообществената демонстрация е осъществена от лица, сложени под забраняване, на техните родители, надлежно настойници или попечители, се постанова санкция от 500 до 1500 лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР