Парламентът прие на второ четене промени в Закона за посевния

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за посевния
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за посевния и посадъчния материал

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за посевния и посадъчния материал, импортирани от Министерския съвет.

С промените се вкарва най-малък период от 10 работни дни за премахване на нередовности по всички типове заявки, които се подават и за които до момента подобен период не е бил очакван. Когато при контролната публична полска ревизия се открият несъответствия по виновност на инспектора, които не разрешават да продължи узаконяването на посева, неговото позволение ще се лишава. Съответно лицето ще би трябвало да кандидатства за издаване на ново позволение пред Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/.

По отношение на овощните растения отпада задължението те да дават отговор на условията за биологични и икономически качества за почвено-климатичните условия на страната и тестванията ще се организират единствено по преценка на селекционера. Запазва се условието да са различими, хомогенни и постоянни. Заявленията за регистриране на вид в формалната сортова листа за идната година ще се подават годишно до 20 декември.

За полско изпитване за различимост, еднородност и непоклатимост, както и за биологични и икономически качества, ще се заплащат такси в размер, избран с цена на Министерския съвет, която се събира от ИАСАС. Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ще може да прави действия и услуги на физически и юридически лица според ценоразпис, одобрен от изпълнителния шеф, който се разгласява на интернет страницата на организацията. За сортоизпитване за различимост, еднородност и непоклатимост, осъществявано в национални офиси на страни членки на Европейския съюз, както и за осъществяване на софтуерни разбори на качеството, ще се заплаща цена по одобрения ценоразпис.

Разрешенията за взимане на проби за лабораторни разбори ще се издават на лица, положили сполучливо изпит за пробовземачи, проведен от ИАСАС. Прецизират се текстовете, свързани с вноса и износа на посевен и посадъчен материал от и за трети страни. Изрично се записва, че наредбите на този закон не се ползват за посевен и посадъчен материал, предопределен за експорт в трети страни. Въвежда се условие семената и посадъчният материал, които се внасят, да дават отговор на условията за равностойност на Европейската комисия, като отпада задължението за осъществяване на грунтов надзор.

Съгласно промените "грунтов надзор " е полски способ за определяне на сортова непорочност и сортова достоверност на партиди семена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР