Парламентът прие на второ четене промени в Закона за особените

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за особените
Коментари Харесай

НС прие на второ четене законови промени, свързани с електронния Централен регистър на особените залози

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за особените залози, свързани със основаването, поддържането и развиването на електронен Централен указател на особените залози към Агенцията по вписванията.

С промените се продължава почналата през 2016 година регистрова промяна в региона на особените
залози. Промените плануват построяването на лична електронна партида на залогодателя и обезпечаването на регистриран достъп до делата и съдържащите се електронни облици на документи. Обезпечава се опцията за сключване на заявките и другите документи в електронна форма.  

Измененията задължават съда, държавните органи, органите на локалното самоуправление и локалната администрация и лицата, на които е предоставено упражняването на обществена функционалност, организации, предоставящи публични услуги, в това число банките, да нямат право да изискват доказването на условия и представянето на актове, които са оповестени в Централния указател на особените
залози. Въведена е също и опцията при подаване на заявление заявителят да може да се употребява от показаните към този момент в предходно произвеждане пред регистъра документи.

До 30 юни 2023 година Централният указател на особените
залози към министъра на правораздаването дава безплатно на Агенцията по вписванията в електронна форма цялостните данни за вписаните в текстови формат условия, както и електронните облици на документите, въз основа на които са осъществени вписванията, записаха депутатите.

При подаване на заявление след 1 юли 2023 година за регистриране, изтриване или оповестяване в Централния указател на особените
залози длъжностното лице по вписванията служебно открива лична електронна партида на залогодателя, като извлича вписаните данни и електронни мостри на документи. 

Депутатите се върнаха към разпореждания от измененията в Закона за българските персонални документи, които през вчерашния ден са били докладвани, само че при информация в експресната стенограма се е оказало, че не са били гласувани. Днес тези текстове бяха подложени на гласоподаване и признати. В отговор на възраженията на Българска социалистическа партия ръководителят на Народното събрание Росен Желязков изясни, че без тези негласувани текстове, законопроектът не може да се смята за признат, респективно не може да бъде изпратен за обявяване в " Държавен вестник ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР