Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората
Коментари Харесай

При забавяне на ТЕЛК, в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи, реши НС

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които плануват при закъснение на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и обществена поддръжка за тях да продължи.

Когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди приключване на периода на експертните им решения и е налице закъснение в здравната експертиза по смисъла на наредбите на Закона за здравето, срокът на деяние на самостоятелната оценка на потребностите продължава до издаване на нови експертни решения на ТЕЛК или Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) без спиране, одобри Народното събрание.

Право на месечна финансова поддръжка в размер 57 на 100 от линията на беднотия имат хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на 100 степен на увреждане с избрана непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност или пенсия за военна неработоспособност, или пенсия за гражданска неработоспособност, или наследствена пенсия, взеха решение още депутатите.

Регионалната здравна ревизия ще уведомява служебно лицата за нуждата от постоянно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди приключване на избрания в експертното решение период на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, одобри Народното събрание.
Измененията са в отговор на проблемите, подбудени от забавянето на решенията на органите на здравната експертиза и невъзможността засегнатите жители да упражняват правата си не по тяхна виновност. До постановяване на ново експертно решение и влизането му в действие хората с увреждания на процедура остават без средства и обществена поддръжка, показаха в претекстовете си вносителите от ГЕРБ-СДС.

Затворът за репресираните лица по време на комунистическия режим ще се признава за автентичен стаж за пенсия, реши Народното събрание с признатите на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Вносител на измененията е ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и група народни представители.

С признатите текстове интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, в които лицата, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което лицата навършили 16 години са били интернирани, изселвани и заселвани ще се зачитат за автентичен стаж при пенсиониране. В претекстовете към законопроекта категорично се показва, че предлаганата смяна ще даде опция за дребен брой жители, тези, на които не им доближават две години трудов стаж, да се пенсионират по реда на Кодекса за обществено обезпечаване.

Депутатите улесниха достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани експерти – жители на страни отвън Европейския съюз (ЕС). Това стана с приемането дефинитивно на второ четене на промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, свързани с приемането на „ Синя карта на Европейски Съюз “.

Парламентът одобри на първо четене четири от общо пет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата. Депутатите единомислещо утвърдиха законопроектите на ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната “, „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “. Отхвърлен беше този на „ Демократична България “.

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене промени в Закона за кадастъра и имотния указател, импортирани от Министерския съвет. С тях се цели основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи като съществена причина за основаване на заможен указател.

Парламентът одобри на първо четене три законопроекта за промени в Закона за горите, свързани с обезпечаването на дърва за огрев. Подкрепа в пленарната зала получиха законопроектите на Десислава Танева (ГЕРБ-СДС), на Иван Иванов („ Българска социалистическа партия за България “) и на Иван Христанов („ Продължаваме промяната “). Отхвърлени бяха промените, препоръчани от Александър Дунчев от „ Продължаваме промяната “.

Народното събрание одобри на второ четене промените в Закона за пазарите на финансови принадлежности, с които се вкарват ограничения по използване на европейски правилник по отношение на рамка за възобновяване и преструктуриране на централни контрагенти.

Народното събрание ратифицира Споразумение за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Република България, представлявана от министъра на нововъведенията и растежа, и Европейския капиталов фонд за използване и ръководство на подкрепяните по Механизма за възобновяване и резистентност в България финансови интервенции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР