Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергетиката,

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

Парламентът прие важни промени в Закона за енергетиката

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за енергетиката, които целят основаване на условия за ефикасна либерализация на пазара на природен газ и определяне на ликвиден пазар, в това число посредством съответен пакет от ограничения за превъзмогване на ниската настояща ликвидност.

Създава се конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите на природен газ посредством подписване на покупко-продажби на проведено място за търговия с ясни и единни правила и съответни устойчиви ценови сигнали за реализиране на обективна пазарна цена, учредена на търсенето и предлагането.

Освободените количества се закупуват от крайни доставчици или клиенти, присъединени към газопреносната система на България, непосредствено или посредством търговец на природен газ, реши Народно събрание.

За освободените и незакупени количества се организират следващи търгове с повишаване на цената, според изискванията и ценовите механизми на съглашението. Количествата са предопределени за клиенти в и/или отвън страната.

Общественият снабдител предлага за продажба на проведения борсов пазар на природен газ не по-малко от следните количества природен газ: 2220 GWh през 2020 г.; 4281 GWh през 2021 г.; 6342 GWh през 2022 г.;8720 GWh през 2023 г.;11099 GWh през 2024 година

Количествата се освобождават според съглашение за осъществяване на стратегия за освобождение на природен газ.

До 31 декември 2019 г КЕВР организира процедура за одобряване на цената, по която публичният снабдител продава природен газ през 2020 година

Въвежда се така наречен стратегия " gas release ", посредством която публичният снабдител освобождава избрани количества газ, съответстващи на избран % от потреблението за всяка предишна година, за да се реализира по-конкурентен пазар.

Предложените правила разрешават плавното и последователно прекосяване от пазар по контролирани цени към проведен пазар на природен газ по свободно контрактувани цени.

Източник: Блиц
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР