Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергетиката,

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергетиката

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за енергетиката, които целят основаване на условия за ефикасна либерализация на пазара на природен газ и определяне на ликвиден пазар, в това число посредством съответен пакет от ограничения за превъзмогване на ниската настояща ликвидност. Създава се конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите на природен газ посредством подписване на покупко-продажби на проведено място за търговия с ясни и единни правила и съответни устойчиви ценови сигнали за реализиране на обективна пазарна цена, учредена на търсенето и предлагането.

Освободените количества се закупуват от крайни доставчици или клиенти, присъединени към газопреносната система на България, непосредствено или посредством търговец на природен газ, реши Народно събрание.

За освободените и незакупени количества се организират следващи търгове с повишаване на цената, според изискванията и ценовите механизми на съглашението. Количествата са предопределени за клиенти в и/или отвън страната.

Общественият снабдител предлага за продажба на проведения борсов пазар на природен газ не по-малко от следните количества природен газ: 2220 GWh през 2020 г.; 4281 GWh през 2021 г.; 6342 GWh през 2022 г.;8720 GWh през 2023 г.;11099 GWh през 2024 година Количествата се освобождават според съглашение за осъществяване на стратегия за освобождение на природен газ.

До 31 декември 2019 г КЕВР организира процедура за одобряване на цената, по която публичният снабдител продава природен газ през 2020 година

Въвежда се така наречен стратегия "gas release ", посредством която публичният снабдител освобождава избрани количества газ, съответстващи на избран % от потреблението за всяка предишна година, за да се реализира по-конкурентен пазар.

Предложените правила разрешават плавното и последователно прекосяване от пазар по контролирани цени към проведен пазар на природен газ по свободно контрактувани цени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР