Парламентът прие на второ четене промени в Закона за държавната

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за държавната
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за държавната финансова инспекция

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за държавната финансова ревизия. С промените се дава опция заповедта за възлагане на финансовите инспекции и документите, свързани с отразяване на резултатите от извършените финансови инспекции (доклад, документално мнение и стимулирано документално заключение), да се основават като електронен документ. В допълнение се основава опция и връчването, представянето и изпращането на тези документи да става по електронен път.

Предвижда се Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) да разгласява на своята интернет страница отчета за резултатите от финансовата ревизия и стимулираното документално умозаключение в 14-дневен период от правене на заключението, при което не се разкрива информация, представляваща комерсиална загадка, или информация, предпазена по силата на закон. 

Втората група промени са свързани с повишение на размера на санкциите и имуществените наказания за нарушавания по закона. От приемането на сегашния размер на глобите/имуществената глоба са минали повече от 9 години и е належащо да бъдат обновени, се показва в претекстовете на вносителя - Министерския съвет.

При упражняването на инспекционна активност отговорните длъжностни лица, както и лицата, които работят по цивилен контракти за ръководство и надзор, в случай че действието не съставлява закононарушение, ще се санкционират за нарушаване на нормативен акт, уреждащ бюджетната, финансово-стопанската или отчетната активност, в случай че не е планувано наказване в съответния нормативен акт - с санкция от 500 до 3000 лв., плануват промените. До момента санкцията беше от 200 до 2000 лв.. На лицата и на държавните и общинските предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване се постанова и имуществена глоба от 500 до 2000 лева, която в този момент се усилва от 1000 до 4000 лв..

Отменена беше наредбата, съгласно която до 10-о число на месеца, идващ всяко тримесечие, на интернет страницата на АДФИ се разгласява лист с обектите, в които финансовите инспекции са завършили, както и информация за резултатите от тях. 

Цончо Ганев („ Възраждане “) разяснява, че ръководещите са отказали да одобряват страната да прави на пет години цялостна проверка на общините, с цел да се види при избори и промяна на кмет какво е действителното положение на общината.

Венеция Нецова-Ангова („ Продължаваме промяната - Демократична България “) уточни, че не са срещу обмисляне на спомагателни инспекции, а казусът, който е бил изложен в бюджетната комисия, е, че са нужни още към 200 души и смяна на цялото устройство на финансовите инспекции, с цел да могат тези планови инспекции да се осъществят. 

Тя изясни, че с тези промени се оферират две неща – да отпадне стенографската информация, която се прави сега по отношение на финансовите инспекции и която не носи изключително огромна добавена стойност, а вместо това да се даде правно съображение да се разгласяват задачите отчети. Проблемът, който позволяваме, е, че това не е било категорично регламентирано и е било в прерогатива на политически решения, разяснява Ангова, представена от Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР