Парламентът прие на първо промени в закона за местното самоуправление

...
Парламентът прие на първо промени в закона за местното самоуправление
Коментари Харесай

Парламентът даде на първо четене финансови пълномощия на малките общини, но ще ги отмени

Парламентът одобри на първо промени в закона за локалното самоуправление с които се дава бюджет и други финансови компетенции на дребните кметства, които са в състава на огромните общини. Проектът на закона е на Министерски съвет и измененията бяха обещани от премиера Бойко Борисов на Националното съдружие на кметовете на дребните обитаеми места, които бяха организирали митинг. Срещу закона се чуха гласове на депутати от ръководещата партия ГЕРБ, съдружните им сътрудници и Движение за права и свободи. Всички изказали се по време на дебата в Народното събрание настояха за съществени промени.

Районните кметове трябвало да се назначават

Депутатът от " Обединени патриоти " Славчо Атанасов, който е някогашен кмет на Пловдив сподели, че текстовете ще основат проблем за огромните общини като София, Пловдив и Варна, където има избираеми районни кметове. " Ако дадем на районните кметове лични бюджети, на процедура ще разцепим трите огромни града на дребни градчета, самостоятелни едно от друго ", сподели Атанасов. Той счита, че районните кметове би трябвало да се назначават от кмета на огромната община след гласоподаване от общинския съвет. Според Атанасов кмет на огромен град не може да влияе върху един областен кмет и се се получавали страхотни исблъсъци.

Емил Христов (ГЕРБ) планува проблеми

" Има общини, които имат повече от 50 кметства, и в случай че законопроектът бъде признат по този начин, ще докара до доста комплицирани взаимоотношения в тези огромни общини ", сподели и Емил Христов (ГЕРБ). " Предлага се да се преразпределят средства единствено в разходната част, които като философия не са обвързани с приходната част. Това ще сътвори доста проблеми на общинските кметства и на взаимоотношенията на общинския кмет, общинския съвет и кмета на обитаемо място. Така пробвайки се да решим едни междуличностни проблеми, ще създадем проблеми всъщност сред кметовете и ведомствата ", счита Христов, който е някогашен ръководител на Общинския съвет в Стара Загора. Според него концепцията е кметовете на кметства, без значение какъв брой са огромни, да стартират да се усещат съпричастни освен с разходната, само че и с приходната част. " Но казусът е, че има кметства, които не могат да дадат толкоз доходи, колкото разноски ", предизвести Христов. Той прикани " преди второ четене доста добре да помислим какво можем да променим "

Промените вкарват обвързване на общинския съвет при приемане на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Въвежда се обвързване на кмета на общината при осъществяването на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Според държавното управление, като вносител, измененията ще подсигуряват по-голяма финансова автономия на кметствата и ще засилят персоналната отговорност на кметовете на кметства при консумиране на утвърдените по бюджета разноски на общината.

Кметовете на дребни обитаеми места или оправомощени от тях лица да вземат участие интензивно в подготовката и реализацията на публичните поръчки на територията на обитаемоте места, които управляват, планува още плана.

Националното съдружие на общините в Република България също не поддържа препоръчаните промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР