Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона

...
Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона
Коментари Харесай

Парламентът даде възможност за назначаване на кметски наместници в кметствата, в които няма да се произведат избори за кметове

Парламентът одобри на първо и второ четене промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация /ЗМСМА/.

С промените се дава опция в тези обитаеми места, които ще продължат да имат статут на кметство, само че в тях няма да се произведат избори за кметове на кметства, да могат да се назначат кметски наместници в сходство с одобрената от общинския съвет конструкция и обща бройка на администрацията - т.е. общинския съвет е органът, който ще дефинира в кои обитаеми места могат да се назначават кметски наместници.

Промените бяха признати с консенсус. Те са импортирани от депутати от парламентарната комисия по районна политика и са в отговор на въпроси и оферти, постъпили в комисията от редица общини в страната и от Националното съдружие на общините.

Съгласно в този момент настоящото законодателство избори за кметове на кметства се създават единствено в кметствата, които към датата на обявяване на указа на президента за насрочване на локални избори имат население над 350 души. На последните локални избори условията за население в кметствата бяха над 100 души и в тези обитаеми места бяха създадени избори за кметове на кметства. Съобразно новите условия обаче в огромен брой обитаеми места освен, че няма да се произведат избори за кметове на кметства, само че в тях няма да могат да се назначат и кметски наместници, защото според наредбите на ЗМСМА кметски наместници могат да се назначават в обитаеми места, които не са административен център на кметство.

Съществуващите все още кметства, в които няма да се произведат избори за кметове, не мога да бъдат закрити, защото законът изисква това да стане посредством допитване до популацията, а това е тромава и на практика мъчно реализуема процедура.
Искрен Веселинов / "Обединени патриоти "/ разяснява, че не могат да оставят над 1000 обитаеми места без никакви представители в локалната власт. Според него границата за производство на избори в обитаемоте места би трябвало да е по-малка, само че в този момент ad hoc би трябвало да се взема решение въпросът.

Дора Янкова / "БСП за България "/ сподели, че предлагането е закъсняло, само че от левицата ще го поддържат, тъй като въпреки всичко взема решение нещо. Не се осъществя обещанието ви във всяко обитаемо място - служител на реда, а в този момент, когато няма и кметски наместник, а подобен от прилежащото село се вясва понякога, е обидно за хората, разяснява тя. Янкова уточни, че прагът за производство на избор би трябвало да се смъкна и локалната власт да е по-близо до хората.

Александър Ненков /ГЕРБ/ призна, че има пропуск в закона. Не е оправдано да се вършат избори в обитаеми места от 100 души, одобряваме една граница от 350 индивида, уточни той и добави, че в останалите дребни обитаеми места е добре да има кметски наместници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР