Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие. Това

...
Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие. Това
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене закриване на спецправосъдието

Парламентът одобри на първо четене закриването на профилираното правораздаване. Това стана с гласуваните промени в Закона за правосъдната власт, импортирани от Министерския съвет. "За " бяха 134, а "против " - 73 депутати, оповестява.

Дебатът продължи повече от три часа. ГЕРБ-СДС са против закриването на профилираните съд и прокуратура, а ръководещото болшинство поддържа препоръчаните промени.

Според вносителите работата на тези звена не е ефикасна и може да се трансферира към редови съдилища. Движение за права и свободи и ГЕРБ изрично се опълчиха на концепцията с аргумента, че реорганизацията ще докара до безпорядък.



Позиция пристигна и от Прокуратурата, и спецсъдилищата. Те остро осъдиха измененията в закона.

Според Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия тези органи са се трансформирали в политически наказателен уред.

А Андрей Михайлов от Има Такъв Народ съобщи, че „ този съд се сътвори, с цел да се заобиколят някои съдилища. Той беше порочно заченат”.



„ 5 години запитвам къде са следствията, къде са обвиняванията, къде са неоправдателните присъди? Спецсъдът се трансформира в различен углавен съд, безусловно неефективен”, счита депутатът от „ Продължаваме промяната” Петър Кьосев.

„ Това не е правосъдна промяна. Ако бяхте такива борци за правдивост, щяхте да предложите нещо ново”, сподели Дани Каназирева от ГЕРБ на ръководещите.

За по-скорошно унищожаване на спецсъда и профилираната прокуратура се разгласи и Стоян Таслаков от „ Възраждане”, тъй като, по думите му, те обслужват предходната власт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР