Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане

...
Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане
Коментари Харесай

На първо четене: НС прие закон за контрол на вноса на руски петрол

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия.

Законопроектът, импортиран от Движение за права и свободи, поддържаха 146 народни представители, 44 бяха " срещу " и четирима се въздържаха. Срещу него се оповестиха от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ".

Законопроектът е направен по отношение на предоставената на Република България дерогация по член 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Със законопроекта се предлага възбрана за износа на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се планува режим на облагане с налог върху добавената стойност и с акцизи, което да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период и да разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата.

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, препоръчани от Ивайло Мирчев („ Демократична България “) и група народни представители.

Предлага се да се вкара механизъм за вдишване на оперативното ръководство върху търговци, които оперират сериозна инфраструктура на територията на страната, при положение на определяне на условия, които заплашват националната сигурност, публичния ред, доставката на сериозни запаси, нарушение на конкуренцията при положение на монополно или господстващо състояние или нарушение на въведени от Европейския съюз санкционни режими, написа в претекстовете на вносителите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР